Domácí tonic

Jakmile jednou začnete vyrábět nejrůznější sirupy a experimentovat, zjistíte, že se dá vylouhovat téměř všechno. Něco se vydaří více, něco méně. Ideální je, když máte okolo sebe dostatek přátel, nebo rodinu, na které můžete vše otestovat. Já mám navíc zpětnou vazbu od hostů v kavárně. A musím přiznat, že doposud je velmi pozitivní. Jak jsem se dostala k domácímu toniku? Nápad jsem měla už dávno, když jsem postřehla, že se dá koupit sirup s příchutí toniku např. k výrobníku sody. Na delší dobu jsem ale domácí tonic z hlavy vypustila. Až nedávno mi jej připomněl kamarád, jakožto zajímavý tip na léto. Začala jsem hledat na internetu dostupné informace a ještě ten den jsem si objednala kůru z chininovníku, která je základní ingrediencí. Ta obsahuje alkaloid chinin, díky němuž je tonic hořký. Připravila jsem jej asi osmkrát, než jsem přišla na to, jaký poměr veškerých ingrediencí použít, aby chuť byla přesně podle mých představ. Obyčejný tonic je nuda, proto jsem přidala navíc bylinky, které mám ráda, konkrétně citronovou trávu, mátu a levanduli. Chystám se experimentovat i s jinými bylinkami. Totéž doporučuji i vám, kteří budete domácí tonic zkoušet. V kavárně domácí tonic nabízíme již déle než rok, recepturu jsem ještě malinko upravila a už se jí držím. Ohlasy jsou skvělé!

Edit: recept na domácí tonic jsem se rozhodla zneviditelnit kvůli zájemci o odkup mé receptury. 

Zásady užívání: Kůra chininovníku obsahuje alkaloidy. Jedním z nich je chinin. Podíl alkaloidů v kůře se pohybuje od 6 do 15%. Na balení kůry z chininovníku je uvedeno, že v případě konzumce 10% odvaru lze konzumovat denně maximálně odvar ze 4 polévkových lžic. Chinin se nesmí konzumovat v těhotenství ani při kojení kvůli jeho přímému vlivu na dělohu. Držte se tedy těchto zásad.

Tip: jak poznáte, že tonic, který pijete, obsahuje chcini? V ultrafialovém světle fosforeskuje.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *