Domácí tonic

Jakmile jednou začnete vyrábět nejrůznější sirupy a experimentovat, zjistíte, že se dá vylouhovat téměř všechno. Něco se vydaří více, něco méně. Ideální je, když máte okolo sebe dostatek přátel, nebo rodinu, na které můžete vše otestovat. Já mám navíc zpětnou vazbu od hostů v kavárně. A musím přiznat, že doposud je velmi pozitivní. Jak jsem se dostala k domácímu toniku? Nápad jsem měla už dávno, když jsem postřehla, že se dá koupit sirup s příchutí toniku např. k výrobníku sody. Na delší dobu jsem ale domácí tonic z hlavy vypustila. Až nedávno mi jej připomněl kamarád, jakožto zajímavý tip na léto. Začala jsem hledat na internetu dostupné informace a ještě ten den jsem si objednala kůru z chininovníku, která je základní ingrediencí. Ta obsahuje alkaloid chinin, díky němuž je tonic hořký. Připravila jsem jej asi osmkrát, než jsem přišla na to, jaký poměr veškerých ingrediencí použít, aby chuť byla přesně podle mých představ. Obyčejný tonic je nuda, proto jsem přidala navíc bylinky, které mám ráda, konkrétně citronovou trávu, mátu a levanduli. Chystám se experimentovat i s jinými bylinkami. Totéž doporučuji i vám, kteří budete domácí tonic zkoušet. V kavárně domácí tonic nabízíme již déle než rok, recepturu jsem ještě malinko upravila a už se jí držím. Ohlasy jsou skvělé!

Edit: recept na domácí tonic jsem se rozhodla zneviditelnit kvůli zájemci o odkup mé receptury. 

Zásady užívání: Kůra chininovníku obsahuje alkaloidy. Jedním z nich je chinin. Podíl alkaloidů v kůře se pohybuje od 6 do 15%. Na balení kůry z chininovníku je uvedeno, že v případě konzumce 10% odvaru lze konzumovat denně maximálně odvar ze 4 polévkových lžic. Chinin se nesmí konzumovat v těhotenství ani při kojení kvůli jeho přímému vlivu na dělohu. Držte se tedy těchto zásad.

Tip: jak poznáte, že tonic, který pijete, obsahuje chcini? V ultrafialovém světle fosforeskuje.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.