Filtrovaná káva

Filtrovaná káva je trochu obecnější pojem. Je totiž několik metod, jak lze filtrovanou kávu připravit (od french pressu až po překapávač s papírovým filtrem). Princip filtrované kávy spočívá v tom, že při její přípravě není třeba tlaku. Káva se přirozeně louhuje přes filtr.

V širším povědomí veřejnosti je filtrovaná káva ve srovnání s espressem chápána spíše jako něco podřadnějšího. To je špatně. Filtrovaná káva, která je správně připravená, není tolik silná jako espresso, má větší objem, ale hlavně v ní můžete objevovat spoustu zajímavých báječných chutí. Nemusíte ji servírovat a pít ihned po připravení. Právě tím, jak filtrovaná káva pomalu chladne, se stává ještě zajímavější. Její velkou výhodou je i to, že nepotřebujete drahé vybavení a přístroje pro její přípravu.

K přípravě filtrované kávy používáme čerstvou výběrovou kávu. Zvolte raději světle praženou jednodruhovou arabicu, než kávu s podílem robusty. V pražírně nebo prodejnách kávy vám jistě poradí a pomohou vybrat nějakou zajímavou. Můžete v ní pak objevovat nejrůzněší chutě, které se mění s tím, jak káva chladne. Kávu si umelte těsně před přípravou. Jakou hrubost zvolit, to už záleží na metodě přípravy. Výslednou chuť kávy ovlivní i voda. Použijte vodu s neutrálním pH, nemineralizovanou, nechlorovanou.

Metody přípravy filtrované kávy jsou např. french press, chemex, aeropress, vacuum pot, překapávač s papírovým filtrem nebo clever dripper

filtrovaná káva

Zásady přípravy filtrované kávy

  • použijte čerstvě praženou kávu
  • kávu namelte těsně před samotnou přípravou
  • v případě využití papírových filtrů je vždy nejprve propláchněte horkou vodou. Zároveň si tak můžete předehřát šálek nebo nádobu, do které vám pak bude káva protékat
  • dbejte na kvalitu vody

Vyzkoušejte ruční přípravu kávy a uvidíte, že si ji oblíbíte. Celý tento voňavý rituál od namletí kávy, až po její ochutnání je úžasný. Začněte třeba od french pressu, který pořídíte klidně i do 300 korun.

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *