Filtrovaná káva je trochu obecnější pojem. Je totiž několik metod, jak lze filtrovanou kávu připravit (od french pressu až po překapávač s papírovým filtrem). Princip filtrované kávy spočívá v tom, že při její přípravě není třeba tlaku. Káva se přirozeně louhuje přes filtr.
V širším povědomí veřejnosti je filtrovaná káva ve srovnání s espressem chápána spíše jako něco podřadnějšího. To je špatně. Filtrovaná káva, která je správně připravená, není tolik silná jako espresso, má větší objem, ale hlavně v ní můžete objevovat spoustu zajímavých báječných chutí. Nemusíte ji servírovat a pít ihned po připravení. Právě tím, jak filtrovaná káva pomalu chladne, se stává ještě zajímavější. Její velkou výhodou je i to, že nepotřebujete drahé vybavení a přístroje pro její přípravu.
K přípravě filtrované kávy používáme čerstvou výběrovou kávu. Zvolte raději světle praženou jednodruhovou arabicu, než kávu s podílem robusty. V pražírně nebo prodejnách kávy vám jistě poradí a pomohou vybrat nějakou zajímavou. Můžete v ní pak objevovat nejrůzněší chutě, které se mění s tím, jak káva chladne. Kávu si umelte těsně před přípravou. Jakou hrubost zvolit, to už záleží na metodě přípravy. Výslednou chuť kávy ovlivní i voda. Použijte vodu s neutrálním pH, nemineralizovanou, nechlorovanou.
Metody přípravy filtrované kávy jsou např. french press, chemex, aeropress, vacuum pot, překapávač s papírovým filtrem nebo clever dripper
Zásady přípravy filtrované kávy
- použijte čerstvě praženou kávu
- kávu namelte těsně před samotnou přípravou
- v případě využití papírových filtrů je vždy nejprve propláchněte horkou vodou. Zároveň si tak můžete předehřát šálek nebo nádobu, do které vám pak bude káva protékat
- dbejte na kvalitu vody
Vyzkoušejte ruční přípravu kávy a uvidíte, že si ji oblíbíte. Celý tento voňavý rituál od namletí kávy, až po její ochutnání je úžasný. Začněte třeba od french pressu, který pořídíte klidně i do 300 korun.
Lucie