Hummus je výborná a jednoduchá pomazánka z cizrny. Hodí se k čerstvému pečivu nebo třeba k zelenině nakrájené na hranolky (mrkev, celer, okurek, paprika apod.). Cizrna je luštěnina obsahující bílkoviny, vápník, železo, vitamín B15 a vlákninu. Je velmi oblíbená vegetariány a vegany. Hummus je arabský pokurm, jehož příprava je velmi snadná. Je zdravý a chutný.
Potřebujeme:
- 150 g. sušené cizrny nebo 1 konzervu sterilované cizrny
- 3 stroužky česneku
- sezamovou pastu Tahini
- 1 citron
- římský kmín (drcený)
- olivový olej
- sůl
Postup:
Pokud pracujete se sušenou cizrnou, propláchnětě ji studenou vodou a nechejte několik hodin namočenou nabobtnat (ideálně přes noc). Poté ji neslévejte. Vodu osolte a dejte cizrnu na 1 hodinu vařit, dokud nezměkne. Sceďte ji a nechcejte vychladit. Trochu vývaru si dejte bokem. Pokud pracujete se sterilovanou cizrnou, máte to ulehčeno. Stačí jen otevřít konzervu a můžete ji zrovna použít.
Cizrnu vložte do misky, přidejte česnek, citron, trochu olivového oleje, vývar (v případě sterilované stačí trochu obyčejné vody), římský kmín a sůl. Mixujte, dokud směs nebude mít jemnou konzistenci. Poté přidejte sezamovou pastu, případně ještě dochuťte solí.
Hotový hummus se v misce běžně posypává paprikou a dozdobí se několika celými zrnky cizrny. Tato pomazánka se tradičně servíruje s nekynutými chlebovými plackami. Ale můžeme ji natírat také na opečené tousty, pita chléb nebo jíst jen se zeleninou.
Lucie