Hummus, pomazánka z cizrny

Hummus je výborná a jednoduchá pomazánka z cizrny. Hodí se k čerstvému pečivu nebo třeba k zelenině nakrájené na hranolky (mrkev, celer, okurek, paprika apod.). Cizrna je luštěnina obsahující bílkoviny, vápník, železo, vitamín B15 a vlákninu. Je velmi oblíbená vegetariány a vegany. Hummus je arabský pokurm, jehož příprava je velmi snadná. Je zdravý a chutný.

Potřebujeme:

  • 150 g. sušené cizrny nebo 1 konzervu sterilované cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • sezamovou pastu Tahini
  • 1 citron
  • římský kmín (drcený)
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

Pokud pracujete se sušenou cizrnou, propláchnětě ji studenou vodou a nechejte několik hodin namočenou nabobtnat (ideálně přes noc). Poté ji neslévejte. Vodu osolte a dejte cizrnu na 1 hodinu vařit, dokud nezměkne. Sceďte ji a nechcejte vychladit. Trochu vývaru si dejte bokem. Pokud pracujete se sterilovanou cizrnou, máte to ulehčeno. Stačí jen otevřít konzervu a můžete ji zrovna použít.

Cizrnu vložte do misky, přidejte česnek, citron, trochu olivového oleje, vývar (v případě sterilované stačí trochu obyčejné vody), římský kmín a sůl. Mixujte, dokud směs nebude mít jemnou konzistenci. Poté přidejte sezamovou pastu, případně ještě dochuťte solí.

Hotový hummus se v misce běžně posypává paprikou a dozdobí se několika celými zrnky cizrny. Tato pomazánka se tradičně servíruje s nekynutými chlebovými plackami. Ale můžeme ji natírat také na opečené tousty, pita chléb nebo jíst jen se zeleninou.

hummus

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *