Irská káva

Irská káva je úžasný a lahodný nápoj, který si zamilujete po prvním doušku. Musí být ovšem správně připravená. Říká se, že irská káva vznikla v letištní restauraci na západě Irska a poté se proslavila zejména v San Franciscu a postupně v celém světě. Níže najdete návod, jak si pravou irskou kávu připravit.

Potřebujeme:

  • sklenici na stopce o objemu přes 200 ml
  • filtrovanou kávu (asi 160 ml.)
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 40 ml. pravé irské whiskey
  • 30% smetanu
  • šlehač

Postup:

Sklenici si nahřejeme. Připravíme filtrovanou kávu. Jakým způsobem, to záleží na vás (aeropress, french press, dripper apod.). Do sklenice dáme cukr, přilejeme připravenou kávu, promícháme a vlijeme whiskey. Přes lžičku na hladinu kávy lijeme smetanu ušlehanou tak, aby byla stále tekutá. Vytvoří se hezká a výrazná vrstva. Irskou kávu popíjeme přes vrstvu smetany. Nemíchejte!

irska kava

 

Návod najdete i ve videu níže

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *