Jak doma pěstovat kávovník

Kávovník (Coffea arabica) je rostlina s tmavými zelenými a lesklými listy. Z jeho semen se připravuje káva. Kávovník dosahuje výšky kolem 5 metrů, pokud jej ale chcete pěstovat doma, nemusíte mít obavy, že by vám tak přerostl. V bytech dosahuje jen výšky okolo 1,5 m. V tomto článku se podíváme na to, jak pěstovat kávovník v domácích podmínkách.

Jak vypěstovat kávovník?

Rostlinky jsou běžně k dostání v květinářstvích, případně na internetu, takže si stačí vybrat takovou, která vám bude sympatická. Ale pokud si chcete kávovník vypěstovat ze semínka, není to také problém. Dovézt semínka si můžete např. z oblastí, kde se kávovníky pěstují, případně si je zakoupit. Nutné je, aby semínko bylo v pergamenu, slupce, která jej chrání. Zrnka stačí rozmístit do květináče s pískem a překrýt je další vrstvou písku. Pak už jen zaléváte a čekáte, až začnou klíčit. To bude trvat zhruba měsíc. Brzy potom se objeví lístky. Malé kávovníky pak přesaďte do květináče se zeminou.

kávovník

Péče

Přestože se kávovníku nejlépe daří v subtropických a tropických oblastech Asie, Afriky a Střední Ameriky, bude vám při správné péči růst i doma. Péče o něj není nikterak náročná. Všechno hravě zvládnete. Kávovníku vyhovuje běžná pokojová teplota (20-30 stupňů). Ta by rozhodně neměla klesnou pod 15 stupňů. Kávovník není náročný na světlo a nevadí mu ani suchý vzduch. Nesnese ale mráz a ostré slunce. Kvete během léta drobnými bílými květy. Ideální je jednou za dva týdny přihnojovat tekutým hnojivem, zalévat pravidelně a přiměřeně, nepřelévat. Přelévání může způsobit žloutnutí a opadávání listů. Jednou ročně kávovník přesaďtě. Rostlinku mějte umístěnou tak, aby na ni nesvítilo přímé slunce. Ideální je umístění na východ.

V době květenství je kávovník obsypán drobnými bílými nebo žlutými kvítky, které vypadají podobně jako jasmín. Může se vám podařit také vypěstovat vlastní kávová zrna. V období, kdy se tvoří plody, potřebuje kávovník více vody. Kvést ale začíná nejdříve až po 3-4 letech. Plody pak mají červenou barvu. Uvnitř jsou kávová zrna, která je třeba po vyloupnutí zbavit slupky, usušit a opražit. Tak získají hnědou barvu a můžete si z nich připravit kávu.

Lucka

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *