Co je to espresso a jaké má parametry, o tom už jsme psali v článku zde. Teď se zaměříme na to, jak poznat správně připravené espresso: jak by mělo vypadat, jak by mělo chutnat, jak by se mělo servírovat. Určitě není na škodu si nejprve zopakovat základní parametry espressa:
- k přípravě espressa používáme 7-9 g kávy
- má objem 20-30 ml
- extrakce trvá 20-30 vteřin
- pod tlakem 9 barů
- teplota vody: 90 stupňů
Pokud nejsou výše uvedené parametry dodrženy, pak se dokonalého nápoje nedočkáme.
Když si v kavárně objednáme espresso, měli by nám přinést silnou kávu v malém šálku, která má výraznou vůni i chuť. Chuť i vůně se samozřejmě liší podle kávy, ze které je espresso připraveno. K přípravě espressa se v současné době používají nejčastěji směsi arabik nebo jednodruhové arabiky. Doma si jej můžeme také připravit, ale je třeba mít k dispozici opravdu dobrý kávovar. Domácí kávovary většinou nedokáží espresso správně připravit. Kavárny by měly být ale vybaveny co nejlépe: tedy kvalitní mlýnek a pákový kávovar. Na mlýnku je pak nastaveno jemné mletí. Barista denně kontroluje, jestli jsou splněny všechny parametry a espresso ochutnává. Pokud nejsou, vyladí mlýnek a udělá vše proto, aby byly.
Vzhled a chuť správného espressa:
- objem 20-30 ml
- několikamilimetrová hustá a hladká vrsta pěny (cremy) na povrchu, která se po rozhrnutí lžičkou vrací zpět
- karamelová nebo oříšková barva
- může mít na povrchu tygrování
- nikdy není příliš řídké a vodnaté
- má plnou a vyváženou chuť
- nikdy nesmíte mít z espressa pocit, že bez cukru nebo mléka se nedá vypít
- espresso je minimálně hořké a slané, převažuje sladkost vyvážená s kyselostí, příjemná a výrazná acidita nám připomíná určité ovoce nebo květinu
- ještě nějakou dobu po jeho vypití by měl zůstat v ústech příjemný pocit
- chuť espressa se liší v závislosti na použité kávě. Káva by měla být pražena šetrně, aby si zachovala své specifické chuťové vlastnosti. Ty jsou různé v závislosti na regionu (klima, půda, nadmořská výška)i způsobu zpracování
Jak servírovat espresso: v malém předehřátém tlustostěnném šálku, který má objem většinou kolem 50-70 ml, je tedy zaplněn asi do poloviny. Espresso je vhodné podávat i s vodou na zapití.
Lucie