Jak poznat správně připravené espresso

Co je to espresso a jaké má parametry, o tom už jsme psali v článku zde. Teď se zaměříme na to, jak poznat správně připravené espresso: jak by mělo vypadat, jak by mělo chutnat, jak by se mělo servírovat. Určitě není na škodu si nejprve zopakovat základní parametry espressa:

  • k přípravě espressa používáme 7-9 g kávy
  • má objem 20-30 ml
  • extrakce trvá 20-30 vteřin
  • pod tlakem 9 barů
  • teplota vody: 90 stupňů

Pokud nejsou výše uvedené parametry dodrženy, pak se dokonalého nápoje nedočkáme.

Když si v kavárně objednáme espresso, měli by nám přinést silnou kávu v malém šálku, která má výraznou vůni i chuť. Chuť i vůně se samozřejmě liší podle kávy, ze které je espresso připraveno. K přípravě espressa se v současné době používají nejčastěji směsi arabik nebo jednodruhové arabiky. Doma si jej můžeme také připravit, ale je třeba mít k dispozici opravdu dobrý kávovar. Domácí kávovary většinou nedokáží espresso správně připravit. Kavárny by měly být ale vybaveny co nejlépe: tedy kvalitní mlýnek a pákový kávovar. Na mlýnku je pak nastaveno jemné mletí. Barista denně kontroluje, jestli jsou splněny všechny parametry a espresso ochutnává. Pokud nejsou, vyladí mlýnek a udělá vše proto, aby byly.

Vzhled a chuť správného espressa:

  • objem 20-30 ml
  • několikamilimetrová hustá a hladká vrsta pěny (cremy) na povrchu, která se po rozhrnutí lžičkou vrací zpět
  • karamelová nebo oříšková barva
  • může mít na povrchu tygrování
  • nikdy není příliš řídké a vodnaté
  • má plnou a vyváženou chuť
  • nikdy nesmíte mít z espressa pocit, že bez cukru nebo mléka se nedá vypít
  • espresso je minimálně hořké a slané, převažuje sladkost vyvážená s kyselostí, příjemná a výrazná acidita nám připomíná určité ovoce nebo květinu
  • ještě nějakou dobu po jeho vypití by měl zůstat v ústech příjemný pocit
  • chuť espressa se liší v závislosti na použité kávě. Káva by měla být pražena šetrně, aby si zachovala své specifické chuťové vlastnosti. Ty jsou různé v závislosti na regionu (klima, půda, nadmořská výška)i způsobu zpracování

Jak servírovat espresso: v malém předehřátém tlustostěnném šálku, který má objem většinou kolem 50-70 ml, je tedy zaplněn asi do poloviny. Espresso je vhodné podávat i s vodou na zapití.

espresso

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *