Cold brew je oblíbená metoda přípravy ledové kávy, při které káva nepřijde do styku s horkou vodou. Právě tím je specifická. I studenou vodou lze docílit příjemného chuťového výsledku. Příprava Cold Brew trvá déle, ale výsledná káva má velmi příjemné chuťové vlastnosti. Často je ovocná a sladká.
Zásady přípravy Cold Brew:
- používejte vždy čerstvě namletou kávu
- lepšího výsledku dosáhnete s filtrovanou vodou. Ideální voda pro přípravu kávy není tvrdá, neobsahuje vysoké množství chlóru a má neutrální pH
- základní poměr káva voda je 1:10
- doba extrakce může být 12 až 24 hodin
Postup přípravy Cold brew
- Navážíme si 50 g čerstvé zrnkové kávy

2. Kávu umeleme nahrubo a nasypeme do French pressu

3. Zalijeme 600 ml. studené vody, zavíčkujeme nebo zakryjeme např. potravinovou folií a dáme na 12 hodin do lednice

4. Po dvanácti hodinách stlačíme a můžeme servírovat.

Tip: Při přípravě Cold Brew ve French pressu není výsledná káva úplně čistá. Díky sítku s otvory zůstane naspodu kal. Spoustě lidí to vůbec nevadí, ale pokud dáváte přednost čisté kávě, po stlačení sítka French pressu ji ještě přelijte přes bavlněnou utěrku nebo horkou vodou propláchnutý papírový filtr.