V tomto článku si popíšeme postup, jak si doma připravit ledové cappuccino. Nepotřebujete k tomu ani kávovar s parní tryskou, ani elektrický napěňovač mléka. Bude vám stačit obyčejný french press. Pokud jej ještě nemáte, určitě doporučuji pořídit. Hodí se do každé domácnosti jak k přípravě kávy, tak čaje. A v našem skvěle poslouží i k napěnění mléka.
Budeme potřebovat:
- kávu
- mléko (na jedno cappuccino cca 130 ml)
- led
- french press
Postup:
Nejdřív si připravíme kávu. Pokud máte espresso kávovar, tak si připravte espresso. Pokud ne, improvizované cappuccino lze připravit i ze silnější filtrované kávy, takže můžete použít moka konvičku, aeropress nebo i french press, ve kterém budeme později pěnit mléko. To, co potřebujeme, je silnější káva o menším objemu.
Mléko nalejeme do french pressu. Můžete použít kravské plnotučné mléko. Pokud dáte přednost rostlinné variantě, tak doporučuji např. kokosové mléko pro Baristy od Alpro. Ve french pressu jsem zkoušela napěnit už různé druhy rostlinných mlék. Hezky napění jak ovesné, tak kokosové, sójové i mandlové. Prozatím jediné mléko, co mi nešlo napěnit, bylo konopné.
French press tedy použijeme k ušlehání mléka. Stačí asi 10 vteřin pohybovat násadou rychle nohoru a dolů a už po chvíli se vytvoří hustá krásná pěna.
Napěněné mléko nalijeme do sklenice na ledy a poté pomalu přiléváme kávu. Na fotografii vidíte, jak vysokou pěnu si mi podařilo ušlehat. Pak už stačí jen přidat skvělé slaměné brčko a super ledové cappuccino je na světě.
Moje tipy:
Pokud se neobejdete bez cukru a potřebujete si nutně ledovou kávu osladit, ideální je vyrobit si cukrový sirup. Stačí jen povařit chvíli hnědý cukr s vodou v poměru asi 1:1. Když ho pak budete uchovávat v lednici, jistě pro něj najdete i jiné využití. Lze s ním osladit veškeré studené nápoje, ve kterých se nám sypaný cukr těžko a dlouho rozpouští. Používám ho např. na doslazení mojita nebo domácí citronády.
Když byste místo cappuccina chtěli raději ledové latte macchiatto, použijte vysokou sklenici. Jakmile do ní nalejete napěněné mléko, počkejte asi minutu, než se hezky oddělí pěna od tekuté složky. Když pak přidáte espresso, vytvoří se uprostřed hezká vrstva kávy.
Lucie