Oblíbeným letním nápojem je ledová káva. Připravit ji lze mnoha způsoby v mnoha variantách. Pro inspiraci si představíme některé z nich.
- Espresso na ledu
Stačí dát do sklenice několik kostek ledu a nechat na ně natéci espresso. Případně lze přidat mléko, nebo zakápnout smetanou ke šlehání, která vytvoří zajímavý efekt.
- Filtr na ledu
Tzv. cold drip. Je to jednoduché, přitom výborné. Stačí připravit filtrovanou kávu ( např. některou z alternativních metod přípravy kávy) tak, že pod překapávač postavíme nádobu s kostkami ledu. Pomalu kávu zaléváme a ona stéká přímo na ledy, které se pomalu rozpouští. Nakonec by mělo v kávě zůstat několik kostek ledu, které budou plavat na povrchu. Káva by v nádobě měla tzv. chrastit. Na 30 g kávy použijte zhruba 300 ml vody a 200 g ledu. Kdybyste připravili filtr dle běžně používaného poměru 1 litr vody na 60 g kávy a jen do něj přidali led, káva bude příliš zředěná vodou. Proto používáme více gramů kávy nebo ubíráme vodu. Pokud nechcete použít led, připravte si filtr tak, jak jste zvyklí, a dejte jej vychladit do lednice.
- Cold brew
Cold brew je metoda přípravy kávy za studena. Káva tedy nepřijde do styku se studenou vodou. V domácích podmínkách můžete cold brew připravit např. tak, že si namelete kávu nahrubo, nasypete ji do sklenice, zalijete studenou vodou a promícháte. Používáme poměr kávy a vody 1:10. Vrch sklenice překryjte (např. potravinovou fólií) a nechejte v lednici alespoň dvanáct hodin. Poté kávu přefiltrujte přes filtrační tkaninu či papírový filtr a to klidně i dvakrát, abyste se zbavili drobného kalu.
- Affogato
Affogato je káva a dezert v jednom. Skládá se pouze z jednoho nebo dvou kopečků zmrzliny (zmrzliny se smetanovým základem), na které necháme natéci espresso. Affogato můžete doplnit ještě např. sekanými ořechy, karamelem nebo čokoládou.
- Ledové caffe latte
Do sklenice vložíme několik kostek ledu, které zalijeme vychlazeným mlékem. Do menší konvičky si připravíme espresso, které pomalu lijeme na ledy. Vytvoří se hezké a oddělené vrstvy.
- Espresso tonic
Postup přípravy je totožný jako u ledového caffe latte, jen mléko nahradíme tonicem. Tzn., že do sklenice vložíme led, na něj nalijeme tonic a nakonec pomalu z konvičky lijeme espresso. Opět se vytvoří dvě oddělené vrstvy.
Lucie