Jak připravovat ledovou kávu

Oblíbeným letním nápojem je ledová káva. Připravit ji lze mnoha způsoby v mnoha variantách. Pro inspiraci si představíme některé z nich.

  • Espresso na ledu

Stačí dát do sklenice několik kostek ledu a nechat na ně natéci espresso. Případně lze přidat mléko, nebo zakápnout smetanou ke šlehání, která vytvoří zajímavý efekt.

  • Filtr na ledu

Tzv. cold drip. Je to jednoduché, přitom výborné. Stačí připravit filtrovanou kávu ( např. některou z alternativních metod přípravy kávy) tak, že pod překapávač postavíme nádobu s kostkami ledu. Pomalu kávu zaléváme a ona stéká přímo na ledy, které se pomalu rozpouští. Nakonec by mělo v kávě zůstat několik kostek ledu, které budou plavat na povrchu. Káva by v nádobě měla tzv. chrastit. Na 30 g kávy použijte zhruba 300 ml vody a 200 g ledu. Kdybyste připravili filtr dle běžně používaného poměru 1 litr vody na 60 g kávy a jen do něj přidali led, káva bude příliš zředěná vodou. Proto používáme více gramů kávy nebo ubíráme vodu. Pokud nechcete použít led, připravte si filtr tak, jak jste zvyklí, a dejte jej vychladit do lednice.

  • Cold brew

Cold brew je metoda přípravy kávy za studena. Káva tedy nepřijde do styku se studenou vodou. V domácích podmínkách můžete cold brew připravit např. tak, že si namelete kávu nahrubo, nasypete ji do sklenice, zalijete studenou vodou a promícháte. Používáme poměr kávy a vody 1:10. Vrch sklenice překryjte (např. potravinovou fólií) a nechejte v lednici alespoň dvanáct hodin. Poté kávu přefiltrujte přes filtrační tkaninu či papírový filtr a to klidně i dvakrát, abyste se zbavili drobného kalu.

  • Affogato

Affogato je káva a dezert v jednom. Skládá se pouze z jednoho nebo dvou kopečků zmrzliny (zmrzliny se smetanovým základem), na které necháme natéci espresso. Affogato můžete doplnit ještě např. sekanými ořechy, karamelem nebo čokoládou.

  • Ledové caffe latte

Do sklenice vložíme několik kostek ledu, které zalijeme vychlazeným mlékem. Do menší konvičky si připravíme espresso, které pomalu lijeme na ledy. Vytvoří se hezké a oddělené vrstvy.

  • Espresso tonic

Postup přípravy je totožný jako u ledového caffe latte, jen mléko nahradíme tonicem. Tzn., že do sklenice vložíme led, na něj nalijeme tonic a nakonec pomalu z konvičky lijeme espresso. Opět se vytvoří dvě oddělené vrstvy.

cold drip

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *