Potřebujeme:
- 1 díl rýže (používám jasmínovou nebo basmati)
- 2 díly vody
- 1 cibuli
- lžíci oleje (např. olivový)
- sůl, pepř, příp. nové koření, hřebíček, bylinky
Postup:
Rýži propláchněte vlažnou vodou a vložte do pekáčku. Zalijte 2x takovým množstvím vody (na hrnek rýže dva hrnky vody). Přidejte olej, sůl, koření a doprostřed pekáčku vložte oloupanou cibuli. Pod poklicí pečte při 200 stupních asi 30 minut (elektrická trouba). Díky pečení ve skleněném pekáčku máte stále pod kontrolou množství vody. Rýži můžete občas prohrábnout a případně tak po 20 minutách přidat vodu.
Tip: do rýže jsem přidala ještě sušené houby a rozmarýn, což ji během pečení hezky provoní a dodá chuť. Jeden vrchovatý hrnek (300 ml) rýže stačí na 4 porce. Rýže z trouby je vážně výborná! Já už ji jinak připravovat nebudu.
Lucie