Jak upéct rýži v troubě

Potřebujeme:

  • 1 díl rýže (používám jasmínovou nebo basmati)
  • 2 díly vody
  • 1 cibuli
  • lžíci oleje (např. olivový)
  • sůl, pepř, příp. nové koření, hřebíček, bylinky

Postup:

Rýži propláchněte vlažnou vodou a vložte do pekáčku. Zalijte 2x takovým množstvím vody (na hrnek rýže dva hrnky vody). Přidejte olej, sůl, koření a doprostřed pekáčku vložte oloupanou cibuli. Pod poklicí pečte při 200 stupních asi 30 minut (elektrická trouba). Díky pečení ve skleněném pekáčku máte stále pod kontrolou množství vody. Rýži můžete občas prohrábnout a případně tak po 20 minutách přidat vodu.

Tip: do rýže jsem přidala ještě sušené houby a rozmarýn, což ji během pečení hezky provoní a dodá chuť. Jeden vrchovatý hrnek (300 ml) rýže stačí na 4 porce. Rýže z trouby je vážně výborná! Já už ji jinak připravovat nebudu.

rýže do trouby

Lucie

 

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *