Jak využít kávovou sedlinu, tzv. lógr

Trendem poslední doby je recyklace materiálu všeho druhu, a tak se nedí čemu divit, že několik chytrých hlav přišlo na to, k čemu využít kávovou sedlinu, tzv. lógr. Ať už si připravujete kávu ve french pressu, moka konvičce, nebo vlastníte espresso kávovar, můžete lógr, který běžně vyhazujete, využít např. takto:

  • Peeling

Dámy možná znají přípravu jednoduchého peelingu, jehož základem je jemně umletá kávová sedlina smíchaná s olivovým olejem. Dále můžete přidat i další přísady jako např. kokosový olej, vonné olejíčky, bambucké máslo, med apod. Někdo si s touto směsí čistí pleť na obličeji, někdo zase jemně masíruje pokožku stehen, zadečku nebo břicha, kde se nejčastěji tvoří celulitida.

  •  Patina na nábytku

Pokud chcete dodat kusu nábytku šmrc, vytvořte na něm efekt stáří díky lógru z kávy. Poté zafixujte lakem.

  • Hnojivo

Lógr lze použít jako hnojivo. Nejdříve jej propláchněte, poté přidejte do květináče nebo i do záhonů na zahradě. Používejte ale vždy lógr bez stop cukru a sladidel.

  • Pohlcení pachů

Když kávovou sedlinou naplníte prodyšný sáček nebo misku a vložíte do lednice, zbavíte se v ní nepříjemných pachů.

  • Šetrné čištění hrnců

Lógrem lze hezky vyčistit usazeniny na hrncích a pánvích. Stačí nasypat na houbičku a jemně drhnout. Díky tomu, jak je lógr jemný, si hrnce nepoškodíte.

  •  Nákup parfému

V něterých parfumériích vám na vyžádání přinesou mletou kávu nebo lógr, ke kterému stačí přičichnout pro neutralizaci nosu. To se opravdu hodí při výběru parfému, kdy jich potřebujete očichat několik, ale nos začíná po chvíli rezignovat.

  •  DIY jehelníček

Lógr propláchněte a nechejte vysušit. Poté jej využijte jako výplň jehelníčku z hustě tkané látky. Jehly a špendlíky do něj zabodnuté nebudou rezivět.

Máte další nápad, jak lze kávovou sedlinu využít?

kávová sedlina

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *