Etiopie je domovem kávy. V 9. století zde byl objeven kávovník a právě odtud se rozšířil postupně do dalších zemí, ve kterých jsou příznivé klimatické podmínky pro pěstování kávy (oblasti mezi obratníky). Údajně to vše začalo tak, že si pasáček koz všiml, že poté, co jeho kozy spásly listy jedné rostliny, ožily a byly plné energie.
Etiopskou kávu ochutnal už alespoň jednou snad každý milovník kávy. Oblíbená je zejména proto, že se může pyšnit rozmanitou škálou chutí od citrusových a svěžích ovocných až po čokoládové a oříškové.
- V Etiopii se ročně vyprodukuje 200 tisíc tun kávy.
- V Etiopii je více než 1 milion farmářů.
- Etiopie je 5. největší producent kávy na světě.
V Etiopii je několik významných regionů, kde se pěstuje káva. Mezi nejznámější patří např. Yirgacheffe, Sidamo nebo Harar. Káva v Etiopii roste jak divoce a přirozeně ve stínu lesa, který nemá konkrétního majitele, tak na kávových plantážích. Život Etiopanů není jednoduchý. Země patří mezi ty nejchudší na světě a potýká se s nedostatkem vody. Pro ni musejí místní obyvatelé často docházet několik kilometrů daleko.
V současné době má snad každá pražírna kávy v nabídce alespoň jednu etiopskou kávu. Pokud jste ji ještě neochutnali, určitě vyzkoušejte. Výborná bude připravená např. některou z alternativních metod.
Lucie