Kávovník patřící do rodu coffea. Je to rostlina s tmavými zelenými a lesklými listy, které mohou mít délku až 15 cm. Patří mezi ovocné dřeviny. Některé kávovníky řadíme mezi keře, některé mezi stromy. Z jejich semen se připravuje káva. Kávovník roste v subtropickém a tropickém podnebném pásmu. Nejvíce se pěstuje v Asii, Střední a Jižní Americe, v Africe a v Indonésii. Kávovník má rád teplo, vlhko a teplotu kolem 20 stupňů. Existuje spousta druhů kávovníků, ovšem pouze kávovník arabský (a jeho odrůdy) a kávovník robusta se pěstují ve velkém měřítku.
Kávovník se primárně vyskytoval nejvíce v pralesech, kde nemusel čelit větrům a ostrému slunečnímu svitu. Kávovníkové platnáže jsou proto často dokola chráněny jinými vyššími stromy ( např. kukuřice, banánovník). Kvete bílými květy jemné vůně, které se podobají jasmínu. Kvetou vždy jen pár dní, potom se mění na plody-kávové třešně. Ty se sklízí několikrát do roka. Zajímavé je, že na jednom kávovníku mohou být zároveň zralé plody i květy. Plody jsou nejdříve zelené, postupně žloutnou a červenají, nakonec získají tmavě červenou nebo fialovou barvu. V každém plodu, který je obalen slupkou a dužinou, jsou ve slupce, nazývané pergamen, schovaná dvě kávová zrna uložená plochou stranou k sobě (někdy jen jedno-tzv perlová káva).
Kávovník arabský/Coffea arabica
Z hlediska produkce kávy je kávovník arabských nejvýznamnějším druhem ze všech kávovníků. Tvoří 75% světové produkce kávy. První úroda se sklízí po 6 letech. Dorůstá do výšky okolo 4 metrů. Plodí po dobu asi 30 let. Pěstuje se nejčastěji v nadmořské výšce 1000 až 1800 m. Kávovník arabský si můžeme vypěstovat i doma. Arabika obsahuje méně kofeinu než robusta.
Kávovník robusta/Coffea robusta-canephora
Kávovník robusta plodí už 2 roky po vysazení, narozdíl od kávovníku arabského je méně náročný na pěstování. Je odolnější vůči nízkým teplotám a nemocím. Pěstuje se v nadmořské výšce 500-900 m. Zrna jsou menší a méně kvalitní. Jeho sklizeň tvoří asi 25% světové produkce. Káva připravená z robusty je velmi hořká a výrazná. Kávová zrna robusty jsou narozdíl od arabiky levnější.
Pokud si koupíte směs arabiky a robusty, např. v poměru 3:7 a prohlédnete si jednotlivá zrnka, uvidíte, jak jsou zrna robusty menší a zakulacená, kdežto zrnka arabiky jsou větší a protáhlého tvaru (viz obrázek).
Na kvalitu a chuťový profil kávy má vliv podnebí, způsob zpracování i celková péče od vysazení kávovníku až po upražení zrn. Pak už záleží jen na baristovi, který kávu připravuje.
Lucie