Kávovník

Kávovník patřící do rodu coffea. Je to rostlina s tmavými zelenými a lesklými listy, které mohou mít délku až 15 cm. Patří mezi ovocné dřeviny. Některé kávovníky řadíme mezi keře, některé mezi stromy. Z jejich semen se připravuje káva. Kávovník roste v subtropickém a tropickém podnebném pásmu. Nejvíce se pěstuje v Asii, Střední a Jižní Americe, v Africe a v Indonésii. Kávovník má rád teplo, vlhko a teplotu kolem 20 stupňů.  Existuje spousta druhů kávovníků, ovšem pouze kávovník arabský (a jeho odrůdy) a kávovník robusta se pěstují ve velkém měřítku.

kávovník

Kávovník se primárně vyskytoval nejvíce v pralesech, kde nemusel čelit větrům a ostrému slunečnímu svitu. Kávovníkové platnáže jsou proto často dokola chráněny jinými vyššími stromy ( např. kukuřice, banánovník). Kvete bílými květy jemné vůně, které se podobají jasmínu. Kvetou vždy jen pár dní, potom se mění na plody-kávové třešně. Ty se sklízí několikrát do roka. Zajímavé je, že na jednom kávovníku mohou být zároveň zralé plody i květy. Plody jsou nejdříve zelené, postupně žloutnou a červenají, nakonec získají tmavě červenou nebo fialovou barvu. V každém plodu, který je obalen slupkou a dužinou, jsou ve slupce, nazývané pergamen, schovaná dvě kávová zrna uložená plochou stranou k sobě (někdy jen jedno-tzv perlová káva).

kávovník

Kávovník arabský/Coffea arabica

Z hlediska produkce kávy je kávovník arabských nejvýznamnějším druhem ze všech kávovníků. Tvoří 75% světové produkce kávy. První úroda se sklízí po 6 letech. Dorůstá do výšky okolo 4 metrů. Plodí po dobu asi 30 let. Pěstuje se nejčastěji v nadmořské výšce 1000 až 1800 m. Kávovník arabský si můžeme vypěstovat i doma. Arabika obsahuje méně kofeinu než robusta.

Kávovník robusta/Coffea robusta-canephora

Kávovník robusta plodí už 2 roky po vysazení, narozdíl od kávovníku arabského je méně náročný na pěstování. Je odolnější vůči nízkým teplotám a nemocím. Pěstuje se v nadmořské výšce 500-900 m. Zrna jsou menší a méně kvalitní. Jeho sklizeň tvoří  asi 25% světové produkce. Káva připravená z robusty je velmi hořká a výrazná. Kávová zrna robusty jsou narozdíl od arabiky levnější.

Pokud si koupíte směs arabiky a robusty, např. v poměru 3:7 a prohlédnete si jednotlivá zrnka, uvidíte, jak jsou zrna robusty menší a zakulacená, kdežto zrnka arabiky jsou větší a protáhlého tvaru (viz obrázek).

arabika a robusta

Na kvalitu a chuťový profil kávy má vliv podnebí, způsob zpracování i celková péče od vysazení kávovníku až po upražení zrn. Pak už záleží jen na baristovi, který kávu připravuje.

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *