Kopi Luwak- cibetková káva

Kopi Luwak je drahá a vzácná káva, jejíž pití je považováno za symbol luxusu. Kopi Luwak má bohatou chuť ovoce a koření, nese sladké tóny bez hořkosti. Název znamená v Indonésštině cibetková káva (kopi-káva, luwak-cibetka). Cena za kilogram se pohybuje okolo 180 tisíc korun.

Cibetky jsou šelmy menšího vzrůstu, které se podobají kočkám. Živí se hmyzem, tropickými plody a také kávovými třešněmi. Zrnka kávy projdou trávicím traktem cibetek a zůstanou téměř neporušená, přičemž v trávicím ústrojí cibetky doje k fermentaci, která má příznivý vliv na výslednou chuť kávy.

Kávovníky, ze kterých Kopi Luwak vzniká, rostou na severu Filipín ve výšce asi 1900 m. n. m. Domordoci zde sbírají kávová zrna, která vybírají z trusu volně žijících cibetek. Ta potom oplachují a suší. Kvůli narůstající oblibě jsou cibetky odhytávány a chovány také v zajetí, kde jsou pak násilně krmeny kávovými třešněmi.

Alternativa cibetkové kávy

Americká firma vlastní patent k produkci kávy nesoucí název Magic Cat, při jejímž zpracování jsou využívány trávicí enzymy, což imituje proces, který se odehrává v těle cibetek.

Kde ochutnat a kde koupit Kopi Luwak?

Kopi Luwak je k dostání na eshopech s kávou a ve specializovaných obchodech či kavárnách. Prodejce by měl mít certifikát Certified Kopi Luwak Coffee. Pokud zakoupíte kávu bez tohoto certifikátu, může být smíchána s jinou kávou nebo pochází z cibetek, které jsou chovány v zajetí v nepříznivých podmínkách.

Názory na Kopi Luwak jsou různé. Někdo její chuť nadšeně vychvaluje, někdo ji chápe spíše jako marketingový tah. Už jste ji ochutnali? Co na ni říkáte?

kopi luwakkopi luwak

 

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *