Kroupový kuba s hlívou

Staročeský kuba je pokrm, který se dříve podával v poledne na Štědrý den. Jedli ho už staří slované. Dříve se k přípravě kuby používala houba stroček trubkovitý. Dnes se ale špatně shání, tak se osvědčila varianta s hlívou, případně se žampiony nebo jinými houbami.

Potřebujeme:

  • 300 g ječných krup
  • 3 větší cibule
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 4 stroužky česneku
  • olej nebo sádlo
  • sůl, pepř, kmín, majoránku

Postup:

Kroupy v míse propláchneme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc (není ale nutné). Poté je ve stejné vodě uvaříme do měkka s trochou soli. Trvá to asi 20 minut. Cibuli nakrájíme na větší kousky, smažíme na oleji nebo sádle ve větší pánvi, dokud nezesklovatí, poté přidáme nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek a kmín, osolíme a smažíme, až bude hlíva dozlatova. Nakonec vsypeme uvařené kroupy, dochutíme majoránkou a případně ještě solí a pepřem. Můžeme podlít trochou vody nebo zeleninového vývaru. Hotovou směs dáme do pekáčku s pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.

Kroupového kubu doporučuji podávat s kysaným zelím nebo se zeleninovým salátem.

kroupový kuba

 

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.