Staročeský kuba je pokrm, který se dříve podával v poledne na Štědrý den. Jedli ho už staří slované. Dříve se k přípravě kuby používala houba stroček trubkovitý. Dnes se ale špatně shání, tak se osvědčila varianta s hlívou, případně se žampiony nebo jinými houbami.
Potřebujeme:
- 300 g ječných krup
- 3 větší cibule
- 300 g hlívy ústřičné
- 4 stroužky česneku
- olej nebo sádlo
- sůl, pepř, kmín, majoránku
Postup:
Kroupy v míse propláchneme a namočíme na několik hodin, nejlépe přes noc (není ale nutné). Poté je ve stejné vodě uvaříme do měkka s trochou soli. Trvá to asi 20 minut. Cibuli nakrájíme na větší kousky, smažíme na oleji nebo sádle ve větší pánvi, dokud nezesklovatí, poté přidáme nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek a kmín, osolíme a smažíme, až bude hlíva dozlatova. Nakonec vsypeme uvařené kroupy, dochutíme majoránkou a případně ještě solí a pepřem. Můžeme podlít trochou vody nebo zeleninového vývaru. Hotovou směs dáme do pekáčku s pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 stupňů asi 20 minut.
Kroupového kubu doporučuji podávat s kysaným zelím nebo se zeleninovým salátem.
