Macaroni and cheese nebo také Mac and cheese je jídlo, které je velmi populární např. v Anglii nebo Americe. Česky bychom ho mohli jednoduše nazvat makaróny se sýrovou omáčkou. Vzhledem k tomu, že recept na Mac and cheese byl objeven v jedné z kuchařek ze 14. století, jídlo si získalo dlouholetou tradici. Není to nic pro dietáře. Díky množství sýru a mléka patří Mac and cheese mezi tučná a vydatná jídla. Zde je jednoduchý recept, jak si toto jídlo připravit.
Potřebujeme:
- 250 g těstovin macaroni (kratší) nebo kolínek
- 2 vrchovaté lžíce mouky
- 100 g másla
- 250 g čedaru
- 80 g sýru pecorino
- 1/2 litru plnotučného mléka
- sůl, kajenský pepř, muškátový ořech
- lžíci hořčice
Postup:
Nejdřív uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Vaříme je zhruba o minutku až dvě méně, protože je budeme později zapékat. V rendlíku na rozpuštěném másle osmahneme mouku do zlata a přidáme mléko, které jsme předtím ohřáli (ne do varu). Mícháme na mírném plameni do zhoustnutí. Poté odstavíme a přimícháme 3/4 množství nastrouhaného chedaru a sýr pecorino. Dále přidáme koření dle chuti a lžíci hořčice. Takto vytvořenou sýrovou omáčku smícháme s těstovinami, posypeme zbylým chedarem a dáme na 30 minut zapéct ve vymazaném pekáčku do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Posledních pět minut můžeme přepnout na funkci grilu, aby se vytvořila na povrchu hezká krusta.
Tip: pokud se preferujete např. low carb stravování, vyzkoušejte nahradit těstoviny třeba květákem. Se základním Mac and cheese receptem se dá hodně experimentovat.
Lucie