Macaroni and cheese

Macaroni and cheese nebo také Mac and cheese je jídlo, které je velmi populární např. v Anglii nebo Americe. Česky bychom ho mohli jednoduše nazvat makaróny se sýrovou omáčkou. Vzhledem k tomu, že recept na Mac and cheese byl objeven v jedné z kuchařek ze 14. století, jídlo si získalo dlouholetou tradici. Není to nic pro dietáře. Díky množství sýru a mléka patří Mac and cheese mezi tučná a vydatná jídla. Zde je jednoduchý recept, jak si toto jídlo připravit.

Potřebujeme:

  • 250 g těstovin macaroni (kratší) nebo kolínek
  • 2 vrchovaté lžíce mouky
  • 100 g másla
  • 250 g čedaru
  • 80 g sýru pecorino
  • 1/2 litru plnotučného mléka
  • sůl, kajenský pepř, muškátový ořech
  • lžíci hořčice

Postup:

Nejdřív uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Vaříme je zhruba o minutku až dvě méně, protože je budeme později zapékat. V rendlíku na rozpuštěném másle osmahneme mouku do zlata a přidáme mléko, které jsme předtím ohřáli (ne do varu). Mícháme na mírném plameni do zhoustnutí. Poté odstavíme a přimícháme 3/4 množství nastrouhaného chedaru a sýr pecorino. Dále přidáme koření dle chuti a lžíci hořčice. Takto vytvořenou sýrovou omáčku smícháme s těstovinami, posypeme zbylým chedarem a dáme na 30 minut zapéct ve vymazaném pekáčku do trouby vyhřáté na 190 stupňů. Posledních pět minut můžeme přepnout na funkci grilu, aby se vytvořila na povrchu hezká krusta.

Tip: pokud se preferujete např. low carb stravování, vyzkoušejte nahradit těstoviny třeba květákem. Se základním Mac and cheese receptem se dá hodně experimentovat.

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *