Makový koláč s povidly

Tento koláč je naprosto rychlý a jednoduchý. Brzo mám v plánu vyzkoušet ho v různých obměnách, např. s tvarohem a ovocem. Tato verze, s pořádnou porcí máku a povidel, je ale také skvělá. Na ozdobu se pak hodí šlehačka, řecký jogurt nebo ovoce.

Na těsto potřebujeme:

  • 400 g mouky (použila jsem ovesnou a špaldovou)
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g cukru
  • asi 4 lžíce mléka
  • 180 g másla
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 1 větší jablko (nemusí být)
  • 100 g mléka
  • 150 mletého máku
  • 6 lžic švestkových povidel

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme mléko, změklé máslo a vejce. Vypracujeme těsto, které se nelepí, ani příliš nedrobí. Pokud se vám zdá těsto suché, přidejte více mléka. Já jsem použila ovesnou mouku, takže se těsto trochu drobilo, ale na výsledek to nakonec nemělo vliv. Těsto dáme odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Utřeme mléko, mák a povidla. Jablko nakrájíme na plátky.
  3. Z lednice vytáhneme těsto a odložíme si bokem kousek velký asi tak do hrsti (bude sloužit na ozdobu). Těsto namačkáme do formy vyložené pečicím papírem. Zvýšíme okraje.
  4. Těsto poklademe plátky jablek a na na ně rozetřeme makovou náplň. Hezky uhladíme vrch. Z odloženého kousku těsta můžeme připravit nějaký motiv na ozdobu. Já jsem vykrojila květinu.
  5. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu asi 30 minut. Když se nelepí na špejli a okraje těsta už hezky zlátnou, je koláč hotový. Krájíme ho až po vychlazení.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.