Mazanec

Vláčný a hutný mazanec ze špaldové mouky sypaný ořechy… To je lahůdka, která neodmyslitelně patří k začátku jara a Velikonočním svátkům. Historie mazance sahá až do 16. století. Tradičně se vždy pekly na bílou sobotu. Mazanec můžeme podávat jen tak samotný, nebo s máslem či marmeládou.

Potřebujeme:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 7 lžic cukru
  • 1/2 kg hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
  • 2 špetky soli
  • 3 žloutky
  • 110 g másla
  • ořechy, rozinky (ideálně sekané mandle)

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Smetanu trochu ohřejeme, ale nesmí být příliš teplá, spíše něco mezi vlažnou a teplou. Přidáme do ní 2 lžíce cukru a sáček droždí. Promícháme, zaprášíme moukou a nechám pod čistou utěrkou vzejít kvásek. To bude trvat asi 10 minut.
  2. Mezitím do větší mísy nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek a na krajích posypeme solí. Do důlku nasypeme zbytek cukru, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo. Vmícháme do mouky, přidáme i kvásek a vyhněteme těsto, které zaprášíme moukou a necháme v míse přikryté utěrkou asi hodinu odpočívat. Těsto hezky nakyne.
  3. Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý důkladně propracujeme do kuličky, která by měla být hezky hladká, neroztrhaná. Z těchto kuliček vytvarujeme dlouhé válečky, které spleteme dohromady podle návodu níže. Okraje spojíme k sobě a zasuneme pod zapletený mazanec. Opatrně jej přesuneme na plech, zakryjeme potravinovou fólií a necháme ještě 45 minut odpočívat.
  4. Troubu rozehřejeme na 175 stupňů. Mazanec potřeme bílkem, posypeme ořechy a dáme péct na 30 minut. Poté zkontrolujeme špejlí. Nesmí se na ni lepit. Tak poznáme, že je hotový. Po vytažení z trouby můžeme ještě potřít rozpuštěným máslem s trochou medu.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.