Vláčný a hutný mazanec ze špaldové mouky sypaný ořechy… To je lahůdka, která neodmyslitelně patří k začátku jara a Velikonočním svátkům. Historie mazance sahá až do 16. století. Tradičně se vždy pekly na bílou sobotu. Mazanec můžeme podávat jen tak samotný, nebo s máslem či marmeládou.
Potřebujeme:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček sušeného droždí
- 7 lžic cukru
- 1/2 kg hladké mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 2 špetky soli
- 3 žloutky
- 110 g másla
- ořechy, rozinky (ideálně sekané mandle)
Postup:
- Nejdříve si připravíme kvásek. Smetanu trochu ohřejeme, ale nesmí být příliš teplá, spíše něco mezi vlažnou a teplou. Přidáme do ní 2 lžíce cukru a sáček droždí. Promícháme, zaprášíme moukou a nechám pod čistou utěrkou vzejít kvásek. To bude trvat asi 10 minut.
- Mezitím do větší mísy nasypeme mouku, doprostřed uděláme důlek a na krajích posypeme solí. Do důlku nasypeme zbytek cukru, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo. Vmícháme do mouky, přidáme i kvásek a vyhněteme těsto, které zaprášíme moukou a necháme v míse přikryté utěrkou asi hodinu odpočívat. Těsto hezky nakyne.
- Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na 4 díly. Každý důkladně propracujeme do kuličky, která by měla být hezky hladká, neroztrhaná. Z těchto kuliček vytvarujeme dlouhé válečky, které spleteme dohromady podle návodu níže. Okraje spojíme k sobě a zasuneme pod zapletený mazanec. Opatrně jej přesuneme na plech, zakryjeme potravinovou fólií a necháme ještě 45 minut odpočívat.
- Troubu rozehřejeme na 175 stupňů. Mazanec potřeme bílkem, posypeme ořechy a dáme péct na 30 minut. Poté zkontrolujeme špejlí. Nesmí se na ni lepit. Tak poznáme, že je hotový. Po vytažení z trouby můžeme ještě potřít rozpuštěným máslem s trochou medu.


