Mrkvový dort

Tento úžasný mrkvový dort jsem si napoprvé zamilovala. Dá se připravit ve zdravé variantě téměř bez cukru a mají ho moc rády i děti. Pokud použijete bezlepkovou mouku, může být i bezlepkový. Krém z lučiny a másla je příjemně lehký a svěží.

Potřebujeme:

  • 350 g. mrkve
  • 3 vejce
  • 80 g. medu
  • 200 ml. slunečnicového oleje
  • 240 g. mouky (použila jsem hladkou pšeničnou)
  • 1.5 lžičky prášku do pečiva
  • 1.5 lžičky sody
  • 1.5 lžičky mleté skořice
  • 2 špetky soli
  • 100 g. sekaných vlašských ořechů
  • 400 g. Lučiny (dvě větší balení)
  • 120 g. másla
  • 4 lžíce cukru (můžete nahradit medem)
  • půl lžičky mleté vanilky
  • 1/2 menšího citronu

Postup:

  1. Nejdříve si nastrouháme mrkev nahrubo a odložíme ji bokem.
  2. V mixéru rozmixujeme vejce s medem do pěny. Postupně přiléváme olej a dále mixujeme. Vznikne hladká, hustá tekutá směs.
  3. V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí.
  4. Připravenou sypkou směs pomalu přisypáváme a vmícháváme do rozmixovaných vajec s medem a olejem. Nakonec vmícháme i mrkev a sekané ořechy.
  5. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů po dobu 15 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 stupňů, pečeme dalších 20 minut, poté znovu snížíme na 170 stupňů a dopečeme zhruba ještě dvacet minut. Díky tomuto postupu nám těsto nepopraská
  6. Hotový korpus necháme zchládnout a mezitím si připravíme krém. Lučinu a máslo o pokojové teplotě společně s cukrem a vanilkovým práškem vyšleháme do hladkého krému. Pokud použijete máslo a Lučinu přímo z lednice, bude se hrudkovat. Přidáme citronovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Krém necháme zatuhnout v lednici.
  7. Vychlazený korpus rozřízneme podélně na polovinu. Na spodní polovinu namažeme polovinu krému, přiklopíme a horní polovinu také natřeme krémem. Na ozdobu lze použít sekané ořechy a tymián nebo větvičku rozmarýnu.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *