Tento úžasný mrkvový dort jsem si napoprvé zamilovala. Dá se připravit ve zdravé variantě téměř bez cukru a mají ho moc rády i děti. Pokud použijete bezlepkovou mouku, může být i bezlepkový. Krém z lučiny a másla je příjemně lehký a svěží.
Potřebujeme:
- 350 g. mrkve
- 3 vejce
- 80 g. medu
- 200 ml. slunečnicového oleje
- 240 g. mouky (použila jsem hladkou pšeničnou)
- 1.5 lžičky prášku do pečiva
- 1.5 lžičky sody
- 1.5 lžičky mleté skořice
- 2 špetky soli
- 100 g. sekaných vlašských ořechů
- 400 g. Lučiny (dvě větší balení)
- 120 g. másla
- 4 lžíce cukru (můžete nahradit medem)
- půl lžičky mleté vanilky
- 1/2 menšího citronu
Postup:
- Nejdříve si nastrouháme mrkev nahrubo a odložíme ji bokem.
- V mixéru rozmixujeme vejce s medem do pěny. Postupně přiléváme olej a dále mixujeme. Vznikne hladká, hustá tekutá směs.
- V druhé míse smícháme mouku s práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí.
- Připravenou sypkou směs pomalu přisypáváme a vmícháváme do rozmixovaných vajec s medem a olejem. Nakonec vmícháme i mrkev a sekané ořechy.
- Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů po dobu 15 minut. Poté teplotu zvýšíme na 200 stupňů, pečeme dalších 20 minut, poté znovu snížíme na 170 stupňů a dopečeme zhruba ještě dvacet minut. Díky tomuto postupu nám těsto nepopraská
- Hotový korpus necháme zchládnout a mezitím si připravíme krém. Lučinu a máslo o pokojové teplotě společně s cukrem a vanilkovým práškem vyšleháme do hladkého krému. Pokud použijete máslo a Lučinu přímo z lednice, bude se hrudkovat. Přidáme citronovou šťávu a ještě chvíli šleháme. Krém necháme zatuhnout v lednici.
- Vychlazený korpus rozřízneme podélně na polovinu. Na spodní polovinu namažeme polovinu krému, přiklopíme a horní polovinu také natřeme krémem. Na ozdobu lze použít sekané ořechy a tymián nebo větvičku rozmarýnu.

