Potřebujeme:
- 6 hermelínů (může být i camembert)
- bazalkové pesto
- 2 větší cibule
- 6 ks bobkového listu
- kuličky pepře
- 6 kusů sušených rajčat
- lahev olivového nebo slunečnicového oleje
- větší zavařovací sklenici s víčkem
- chilli papričky (není nutné)
Postup:
Pokud nechceme použít kupované bazalkové pesto, vyrobíme si domácí (utřeme česnek se solí a s lístky bazalky. Přidáme trochu parmezánu, olivového oleje a opepříme. Dobře rozmícháme, případně umixujeme). Každý hermelín překrojíme podélně na polovinu. Jednu polovinu potřeme pestem, můžeme vložit kolečko cibule a na drobno pokrájená sušená rajčata. Připlácneme druhou polovinou a lehce stlačíme. Takto připravené hermelíny skládáme do sklenice. Mezi ně můžeme vkládat na kolečka nakrájenou cibuli. Nakonec po stranách přidáme bobkový list, kuličky pepře, případně chilli papričky a zalijeme olejem po vrch. Sklenici uzavřeme a necháme zrát nejméně tři dny na chladnějším temném místě.
Lucie
Tipy: dovnitř hermelínů můžete vložit v podstatě cokoli dle chuti. Mně se hodně osvědčilo právě bazalkové pesto, cibule a sušená rajčata. Milovníci ostrých jídel ocení také třeba chilli pastu. Případně stačí jen cibule a pepř. Záleží jen na vás.