Brownies je hutný čokoládový dezert, který mají v oblibě zejména milovníci čokolády. Brownies lze připravovat různými způsoby: raw brownies, nepečené brownies nebo pečené brownies. Taktéž lze zkoušet různé příchutě nebo přidávat další ingredience: chilli, oříšky, marshmellow apod. Brownies je výborné s domácí šlehačkou nebo nějakým lehčím krémem a s čerstvým ovocem.
Potřebujeme:
(na 6 porcí)
- 1 hrnek máslových sušenek (použila jsem BeBe mléčné, celozrnné)
- 1/2 hrnku oříšků (použila jsem arašídy pražené v medu)
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 hrnku slazeného kondenzovaného mléka
- polovinu tabulky hořké čokolády (čím více procent kakaa, tím lépe)
- asi 30-40 ml. smetany ke šlehání nebo mléka
Postup:
Sušenky buď rozdrtíme na jemno, nebo je rozmixujeme v mixéru. Do vzniklé sušenkové drti přidáme oříšky, kakao a sůl. Důkladně promícháme. Přilejeme kondenzované mléko a horkou čokoládu, kterou rozpustíme ve smetaně (stačí dát asi na 40 vteřin do hrníčku do mikrovlnné trouby). Smetanu lze nahradit mlékem. Všechno důkladně promícháme. Dá to zabrat, protože hmota je poměrně tuhá. Pak natlačíme do formy vyložené pečicím papírem a dáme vychladit do lednice. Už asi po hodině můžete klidně krájet a servírovat.
Lucie