Omáčka ze sušených hub s pečeným bramborem

Potřebujeme:

(na 3 porce)

  • 2 větší hrsti sušených hub
  • 1 středně velkou cibuli
  • trochu másla nebo oleje
  • půl kostky masového bujónu (není nutné)
  • kelímek smetany s 30% tuku (200 ml)
  • asi hrst hladké mouky
  • sůl, pepř, mletý kmín, muškátový ořech
  • 5 větších brambor
  • olivový olej
  • 4 plátky slaniny

Postup:

Sušené houby vložíme do misky a zalijeme asi půl litrem horké vody. Necháme alespoň 30 minut odstát, aby houby nasákly a změkly. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a smažíme na másle, až zesklovatí. Poté ji zalijeme houbami s vodou, přidáme bujón a necháme asi deset minut povařit na mírném plameni (dokud nejsou houby hotové). V troše vody důkladně rozmícháme mouku a vzniklou směs vlejeme do vařící omáčky. Necháme chvilku provřít, aby zhoustla. Poté vlijeme smetanu, opět necháme chvilu provřít, přidáme sůl, pepř, trochu mletého kmínu a trochu strouhaného muškátového oříšku a je hotovo.

Omáčka je výborná např. s pečenými bramborami. Oloupeme je, nakrájíme na plátky, zakápneme olivovým olejem, pokladmene na kousky nakrájenou slaninou a upečeme (asi 20 minut na 180 stupňů).

houbová omáčka

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *