Potřebujeme:
(na 3 porce)
- 2 větší hrsti sušených hub
- 1 středně velkou cibuli
- trochu másla nebo oleje
- půl kostky masového bujónu (není nutné)
- kelímek smetany s 30% tuku (200 ml)
- asi hrst hladké mouky
- sůl, pepř, mletý kmín, muškátový ořech
- 5 větších brambor
- olivový olej
- 4 plátky slaniny
Postup:
Sušené houby vložíme do misky a zalijeme asi půl litrem horké vody. Necháme alespoň 30 minut odstát, aby houby nasákly a změkly. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a smažíme na másle, až zesklovatí. Poté ji zalijeme houbami s vodou, přidáme bujón a necháme asi deset minut povařit na mírném plameni (dokud nejsou houby hotové). V troše vody důkladně rozmícháme mouku a vzniklou směs vlejeme do vařící omáčky. Necháme chvilku provřít, aby zhoustla. Poté vlijeme smetanu, opět necháme chvilu provřít, přidáme sůl, pepř, trochu mletého kmínu a trochu strouhaného muškátového oříšku a je hotovo.
Omáčka je výborná např. s pečenými bramborami. Oloupeme je, nakrájíme na plátky, zakápneme olivovým olejem, pokladmene na kousky nakrájenou slaninou a upečeme (asi 20 minut na 180 stupňů).
Lucie