Mixované zeleninové polévky jsou skvělé, protože zasytí a zároveň jsou zdravé. Jejich příprava je jednoduchá. Tentokrát jsem při vaření dýňové polévky použila kokosovou smetanu, takže recept je veganský. Můžete ale klidně použít obyčejnou smetanu, případně sójovou nebo rýžovou. A kdybyste náhodou polévku udělali moc hustou, klidně ji druhý den smíchejte s rozmačkanými bramborami a získáte skvělou přílohu v podobě dýňovo-bramborového pyré.
Potřebujeme:
- 1 menší cibuli
- trochu olivového oleje
- polovinu velké máslové dýně
- 500 ml. vody nebo zeleninového vývaru
- asi 100 ml smetany (např. kokosové)
- sůl, pepř
- koření nebo bylinky (např. špetka strouhaného muškátového ořechu, chilli, kurkuma, rozmarýn apod.)
Postup:
Dýni rozkrojíme podélně na polovinu, vydlabeme semínka a poté ji zbavíme slupky pomocí škrabky na brambory. Nakrájíme ji na kostičky. Cibuli také oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na olivovém oleji, dokud nezesklovatí, poté přisypeme dýni a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Vaříme, dokud dýně nezměkne, což trvá asi dvacet minut. Poté ji rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, zakápneme smetanou a přidáme sůl, pepř a koření nebo bylinky podle chuti.
Lucie