Polévka z máslové dýně

Mixované zeleninové polévky jsou skvělé, protože zasytí a zároveň jsou zdravé. Jejich příprava je jednoduchá. Tentokrát jsem při vaření dýňové polévky použila kokosovou smetanu, takže recept je veganský. Můžete ale klidně použít obyčejnou smetanu, případně sójovou nebo rýžovou. A kdybyste náhodou polévku udělali moc hustou, klidně ji druhý den smíchejte s rozmačkanými bramborami a získáte skvělou přílohu v podobě dýňovo-bramborového pyré.

Potřebujeme:

  • 1 menší cibuli
  • trochu olivového oleje
  • polovinu velké máslové dýně
  • 500 ml. vody nebo zeleninového vývaru
  • asi 100 ml smetany (např. kokosové)
  • sůl, pepř
  • koření nebo bylinky (např. špetka strouhaného muškátového ořechu, chilli, kurkuma, rozmarýn apod.)

Postup:

Dýni rozkrojíme podélně na polovinu, vydlabeme semínka a poté ji zbavíme slupky pomocí škrabky na brambory. Nakrájíme ji na kostičky. Cibuli také oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na olivovém oleji, dokud nezesklovatí, poté přisypeme dýni a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Vaříme, dokud dýně nezměkne, což trvá asi dvacet minut. Poté ji rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka, zakápneme smetanou a přidáme sůl, pepř a koření nebo bylinky podle chuti.

dynova-vegan-polevka

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *