Povolání barista

Slovo barista se v poslední době stále častěji skloňuje v souvislosi s přípravou kávy. Kdo je to barista? Co tato profese obnáší a jak se stát baristou? Na to se zaměříme v tomto článku, po jehož dočtení si zaručeně půjdete minimálně vychutnat šálek dobré kávy.

Barista

Barista je člověk, který je odborníkem na přípravu kvalitní kávy a nápojů založených na espressu. Světově uznávané označení pro specialistu na přípravu kávy je Master of Coffee. Každá kavárna, restaurace nebo jakékoli místo, kde si můžete dopřát kvalitní a dobrou kávu, by měla mít zkušeného a šikovného baristu, který má proces přípravy kávy pod kontrolou. Sledovat baristu při práci je rozhodně příjemná podívaná. Barista je srdcem kavárny. Bez něj by to prostě nešlo. Spousta baristů má svou práci jako vášeň a užívá si ji. Barista musí zvládat celý proces přípravy kávy od údržby kávovaru až po servírování kávových nápojů. Stejně tak by měl vědět aslespoň základní informace o pěstování, sběru a pražení kávy. Jaké jsou jeho hlavní činnosti v kavárně?

  • údržba kávovaru
  • degustace a výběr kávy
  • nastavení mlýnku a dohlížení na mletí kávy
  • obsluha kávovaru
  • příprava kávových nápojů i kávových specialit (od espressa až po latte art)
  • servírování káv

Jak se stát baristou?

Baristou se můžete stát díky nejrůznějším školením, ale také na základě zkušeností a zájmu o tuto oblast. Existuje množství literatury a webových stránek či videí, kde zkušení baristé předávají své zkušenosti. Z knih můžeme zmínit např. Knihu o kávě od Petry Veselé nebo Jak na kávu od Vadima Charkovského.

kávovar

Soutěže

Baristé předvádí a poměřují každoročně své zkušenosti a dovednosti na soutěžích. Známá je např. soutěž Barista roku, kde soutěžící během 3×15 minut prezentují své dovednosti. Musí umět nastavit správně mlýnek na kávu a nachystat stůl pro porotu. Poté už připravují espresso, cappuccino a jiné kávové nápoje. Porotci se pak při hodnocení zaměřujína vzhled, vůni, chuť i originalitu a provedení. Dále jsou oblíbené také soutěže Latte art, kde soutěžící připravují cappuccina a macchiata s obrázky na povrchu. Určitě stojí za to zmínit i tzv. Cup tasting, což je soutěž v degustaci kávy. Ochutnávající zkouší vždy 3 vzorky kávy a musí poznat, který je jiný.

Barista versus barman

Předpona bar jasně říká, že barista i barman pracují za barem. Tyto obory jsou si příbuzné, ovšem barista je specialistou na přípravu káv a teplých nápojů, kdežto barman připravuje zejména alkoholické i nealkoholické drinky.

Lucka

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *