Brownies podle následujícího receptu jsem pekla už několikrát. Osvědčila se mi špaldová mouka i rýžová mouka. Vzhledem k tomu, že na celé brownies se použije jen 100 g. mouky, myslím, že lze s různými druhy experimentovat. Chuť čokolády, kakaa a cukru určitě přebije i např. chuť pohankové mouky, která je poměrně výrazná. Ze všech receptů na brownies, které jsem zatím zkoušela, je tento opravdu nejlepší. Doporučuji zejména pokud čekáte návštěvu a chcete jim nabídnout něco hodně čokoládového, na čem si opravdu pochutnají. Ps: minule jsem měla málo vajíček, tak jsem použila místo 4 jen 3 a vůbec to nevadí. Příště mám v plánu péci se dvěma…
Potřebujeme:
(do dortové formy nebo na poloviční plech)
- 200 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 230 g třtinového cukru (může být i bílý cukr krystal)
- 4 vejce
- 100 g mouky (pšeničná hladká nebo rýžová, špaldová apod.)
- 3 vrchovaté lžíce neslazeného kakaa
- lžíci prášku do pečiva
Postup:
Čokoládu nalámeme na čtverečky (kousek si jí můžeme odložit bokem na polevu) a společně s máslem ji rozpustíme buď v mikrovlnné troubě nebo na sporáku. Necháme zchládnout. Poté přidáme cukr a vejce, dobře rozmícháme. Bokem v míse smícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva. Obě směsi smícháme dohromady a vlijeme do formy. Pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů. Pokud chcete na brownies ještě čokoládovou polevu, stačí roztopit pár čtverečků čokolády s trochou smetany nebo mléka a rozetřít na upečené brownies. Dále můžete ještě posypat ořechy, kokosem, sušeným ovocem, čerstvým ovocem apod. Záleží už jen na vaší chuti.
Na webu najdete i další recepty na brownies. Výborná, o něco zdravější, varianta je bezlepkové vegan brownies, do kterého se přidává jablečné pyré. Za zmínku rozhodně stojí i raw brownies z ovesných vloček, oříšků a datlí, na kterém si pochutnáte absolutně bez hříchu.
Lucie