Kdy jsou kávová zrna ještě čerstvá a kdy ne? Za jak dlouho spotřebovat namletou kávu? Možná jste si taky někdy kladli některou z těchto otázek. Proto odborník na espresso, Chriss Babbie, vymyslel jednoduchou pomůcku-pravidlo, podle kterého si snadno zapamatujete, jak dlouho vydrží káva čerstvá ve všech jejích základních podobách.
Pravidlo Espresso 15: kdy je káva čerstvá
- Zelená nepražená kávová zrna: 15 měsíců
- Upražená zrna: 15 dní
- Mletá káva: 15 minut
- Připravené espresso: 15 vteřin
Co z toho plyne? Sesbíraná kávová zrna by měla být vypražena pražírnou do 15 měsíců. Pražená zrna je nejvhodnější spotřebovat do 15 dní, namletá káva je nejlepší prvních 15 minut.
Pokud si kupujete kávu, ať už přímo v pražírně nebo ve specializovaných obchodech, sledujte datum pražení, který bývá uveden na obalu. Pokud víte, že kávu nespotřebujete do 15 dní, kupujte raději menší balení. Když nemáte k dispozici mlýnek a necháváte si kávu namlet přímo v prodejně, používejte vakuové dózy.
Lucka