Příprava kávy v moka konvičce

Moka konvičky jsou oblíbené zejména v souvislosti s domácí/alternativní formou přípravy kávy. Poprvé byly světu představeny v roce 1933, a to p. Alfonso Bialettim, po němž se jmenuje i firma, která je doposud vyrábí. V tomto článku se podíváme na moka konvičky podrobněji. Zjistíme, jak fungují a jak v nich připravit lahodnou kávu.

Moka konvička

Moka konvička se skládá z celkem tří částí. Spodní nádoba je na vodu, uprostřed najdete sítko na kávu a v horní části se pak shromažďuje připravená káva. Konvičky se nejčastěji vyrábí z hliníku, ale výjimkou nejsou ani takové, jejichž horní část je z porcelánu. Moka konvičky jsou k dostání v různých velikostech- na 2 šálky, 3 šálky atd. Jak konvička funguje? Když se voda ve spodní části začne ohřívat, vytvoří se pára a uvolňuje se, čímž dojde ke zvýšení tlaku a protlačení vody přes kávu v sítku.

Jak chutná káva připravená v moka konvičce? Není tak silná jako espresso a chybí jí crema. Je ovšem silnější než třeba překapávaná káva.

Jak připravit kávu v moka konvičce

  1. Do spodní nádoby nalijeme studenou vodu až po ventil.
  2. Kávová zrna nameleme na středně hrubo a naplníme jimi sítko.
  3. Konvičku dobře zašroubujeme a postavíme na sporák.
  4. Za chvíli začne káva protékat ventilem v horní části konvičky dovnitř. Až bude horní část téměř plná, odstavíme moka konvičku z vařiče a můžeme kávu nalévat do šálků.

V moka konvičce se připravuje káva pod tlakem. Ten se pohybuje kolem 1-1.5 baru, zatímco espresso se připravuje pod tlakem 9 barů. Přesto se výsledná káva trochu podobá espressu. Obsluha konvičky je jednoduchá, výsledná káva je silná a zároveň nepotřebujete drahý kávovar.

fr_445_size880

Výhody moka konvičky: jednoduchá obsluha i údržba, poměrně silná výsledná káva, nízká pořizovací cena

Moka konvičky na cappuccino

Pokud milujete cappuccino, vyzkoušejte moka konvičku, do jejíž horní části nalijete mléko a vznikne vám cappuccino. Mléčná pěna není tak hezká, jako když mléko našleháte pod tryskou, ale i tak je to super varianta.

Celý postup k přípravě kávy v moka konvičce můžete vidět ve videu níže.

Další video s hezkým popisem postupu

Lucka

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.