Příprava kávy ve french pressu

Jednoduchý, efektivní a zábavný způsob, jak si připravit dobrou kávu, je french press. První zmínky o french pressu, který se podobá tomu dnešnímu, pocházejí asi z první poloviny 19. století z Francie. Autorství vylepšené varianty je připisováno Italovi Attiliovi Calimanimu, který zvolil kombinaci kovu a skla. V tomto článku se dozvíte více o french pressu a o přípravě kávy v tomto dokonalém udělátku.

Pokud si chcete dopřát kvalitní kávu doma, pak je french press pro vás tou pravou variantou. Příprava kávy v něm je velmi jednoduchá a stačí dodržet jen pár základních pravidel, díky kterým si vychutnáte opravdu skvělý šálek. Pro přípravu ve french pressu se doporučují zejména jednodruhové kávy, ale záleží na vás a vaší chuti.

  1. Kávu si nameleme na velmi hrubo. Strukturou by se namletá zrnka měla podobat krystalovému cukru. Pokud si budete kupovat kávu v obchodě s výběrovou kávou, kde si ji necháte rovnou umlet, řekněte si, pro jaký typ přípravy ji použijete. Když máte ale doma vlastní mlýnek, o to víc si přípravu kávy užijete a vychutnáte.

french press

  1. Kávu nasypeme do french pressu tak, abychom zaplnili zhruba 1/3 jeho výšky. Zalijeme ji vodou o teplotě kolem 92-95 stupňů (nepoužívejte vroucí vodu). Na povrchu se vytvoří krusta z lógru.

french press

  1. Po chvíli promícháme a stlačíme pístem dolů. Celková dobou louhování by neměla přesáhnout3-4 minuty. 

french press

 

fr_572_size880

  1. Kávu přelijeme do sklenice. Nikdy ji nenechávejte ve french pressu déle než zmíněné 4 minuty, aby se vám do kávy nezačaly extrahovat třísloviny. Pokud ji chcete mít déle teplou, přelijte ji do termosky.

Celý postup v obrázcích: pomeleme kávu, nasypeme do french pressu, zalijeme, stlačíme, přelijeme.

french press

Celý postup můžete vidět také v následujícím videu.

Lucka

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.