Jednoduchý, efektivní a zábavný způsob, jak si připravit dobrou kávu, je french press. První zmínky o french pressu, který se podobá tomu dnešnímu, pocházejí asi z první poloviny 19. století z Francie. Autorství vylepšené varianty je připisováno Italovi Attiliovi Calimanimu, který zvolil kombinaci kovu a skla. V tomto článku se dozvíte více o french pressu a o přípravě kávy v tomto dokonalém udělátku.
Pokud si chcete dopřát kvalitní kávu doma, pak je french press pro vás tou pravou variantou. Příprava kávy v něm je velmi jednoduchá a stačí dodržet jen pár základních pravidel, díky kterým si vychutnáte opravdu skvělý šálek. Pro přípravu ve french pressu se doporučují zejména jednodruhové kávy, ale záleží na vás a vaší chuti.
- Kávu si nameleme na velmi hrubo. Strukturou by se namletá zrnka měla podobat krystalovému cukru. Pokud si budete kupovat kávu v obchodě s výběrovou kávou, kde si ji necháte rovnou umlet, řekněte si, pro jaký typ přípravy ji použijete. Když máte ale doma vlastní mlýnek, o to víc si přípravu kávy užijete a vychutnáte.
- Kávu nasypeme do french pressu tak, abychom zaplnili zhruba 1/3 jeho výšky. Zalijeme ji vodou o teplotě kolem 92-95 stupňů (nepoužívejte vroucí vodu). Na povrchu se vytvoří krusta z lógru.
- Po chvíli promícháme a stlačíme pístem dolů. Celková dobou louhování by neměla přesáhnout3-4 minuty.
- Kávu přelijeme do sklenice. Nikdy ji nenechávejte ve french pressu déle než zmíněné 4 minuty, aby se vám do kávy nezačaly extrahovat třísloviny. Pokud ji chcete mít déle teplou, přelijte ji do termosky.
Celý postup v obrázcích: pomeleme kávu, nasypeme do french pressu, zalijeme, stlačíme, přelijeme.
Celý postup můžete vidět také v následujícím videu.
Lucka