Ideální dobrota pro ty, co mají rádi mák. Je to taková alternativa klasického makového závinu, nebo jakékoli jiné makové buchty. Raw makový závin je úplně bez cukru, přesto je sladký díky banánu a datlím.
Potřebujeme:
- 1 větší hrst datlí
- 2 hrsti slunečnicových semínek
- 2 lžíce mletých lněných semínek
- 1 banán
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- potravinovou fólii
Posup:
Datle a slunečnicová semínka namočíme alespoň na dvě hodiny do vody, aby změkly. Poté je slijeme, necháme okapat a rozmixujeme na pastu. Lněná semínka také namočíme do vody. Stačí asi na deset minut. Na 2 lžíce semínek použijeme 2 lžíce vody. Pak přidáme do pasty. Dále přidáme vidličkou rozmačkaný banán a mletý mák. Pomocí lžíce vypracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válec, zabalíme do potravinové fólie a dáme přes noc do lednice. Druhý den obalíme ve strouhaném kokosu a nakrájíme na plátky.
Já jsem do těsta navíc ještě přidala asi půl lžíce jablečné vlákniny. Klidně můžete místo kokosu obalit v kakau, konopném semínku nebo do každého plátku vložit lískový ořech.
Lucie