ruční mlýnky na kávu

Ruční mlýnky na kávu

Káva je surovinou, která vyžaduje tu nejlepší péči od pěstování až po její přípravu. Správné mletí je jedním z procesů, na kterém závisí výsledná chuť kávy . Ruční mlýnek s kvalitními mlecími kameny je skvělý pomocník v případě, že nechcete utrácet velké peníze při nákupu elektrického mlýnku. Mletí kávy pomocí elektrického mlýnku není určitě tak náročné. Stačí jen zmáčknout tlačítko. Jenže kvalitní elektrický mlýnek s mlecími kameny (ne noži) pořídíte za min. 3 000 korun, kdežto kvalitní ruční mlýnek se dá pořídit kolem 1 000 korun. Uvidíte, že si ruční mletí stejně nakonec užijete a z kávy budete mít větší požitek.

Na co dbát při výběru ručního mlýnku

  • Vybírejte takové mlýnky, které mají v sobě mlecí kameny, ne nože. Zatímco mlecí kameny kávu rovnoměrně drtí, nože ji sekáním znehodnocují. Zároveň může docházet k nadměrnému zahřívání a pálení kávy.
  • S mlýnkem by mělo jít snadno manipulovat a lehce jej rozložit při čištění.
  • Mlýnek musí mít nastavitelnou hrubost mletí. Pro různé druhy přípravy kávy totiž využíváme různé hrubosti mletí. Správně zvolená hrubost mletí má vliv na výslednou chuť kávy.

Údržba ručního mlýnku

Ruční mlýnek je potřeba pravidelně čistit. Káva obsahuje oleje, proto je třeba po každém použití vymlet všechnu kávu, vyčistit nádobu na umletou kávu i na zrna. Existují speciální tablety a granuláty, které se vloží do mlýnku a umelou. Tím jej pročistí. K očištění mlecích kamenů ale může dobře sloužit např. kartáček. Některý dostanete jako příslušenství k nákupu mlýnku.

ruční mlýnek na kávu

Supně mletí kávy podle druhu přípravy

  • velmi jemné mletí- pro přípravu turecké kávy v džezvě
  • jemné mletí- espresso
  • středně hrubé mletí- moka konvička, aeropress
  • hrubé mletí- filtrovaná káva
  • velmi hrubé mletí- french press, clever dripper

rucni mlynky

Lucka

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *