Káva je surovinou, která vyžaduje tu nejlepší péči od pěstování až po její přípravu. Správné mletí je jedním z procesů, na kterém závisí výsledná chuť kávy . Ruční mlýnek s kvalitními mlecími kameny je skvělý pomocník v případě, že nechcete utrácet velké peníze při nákupu elektrického mlýnku. Mletí kávy pomocí elektrického mlýnku není určitě tak náročné. Stačí jen zmáčknout tlačítko. Jenže kvalitní elektrický mlýnek s mlecími kameny (ne noži) pořídíte za min. 3 000 korun, kdežto kvalitní ruční mlýnek se dá pořídit kolem 1 000 korun. Uvidíte, že si ruční mletí stejně nakonec užijete a z kávy budete mít větší požitek.
Na co dbát při výběru ručního mlýnku
- Vybírejte takové mlýnky, které mají v sobě mlecí kameny, ne nože. Zatímco mlecí kameny kávu rovnoměrně drtí, nože ji sekáním znehodnocují. Zároveň může docházet k nadměrnému zahřívání a pálení kávy.
- S mlýnkem by mělo jít snadno manipulovat a lehce jej rozložit při čištění.
- Mlýnek musí mít nastavitelnou hrubost mletí. Pro různé druhy přípravy kávy totiž využíváme různé hrubosti mletí. Správně zvolená hrubost mletí má vliv na výslednou chuť kávy.
Údržba ručního mlýnku
Ruční mlýnek je potřeba pravidelně čistit. Káva obsahuje oleje, proto je třeba po každém použití vymlet všechnu kávu, vyčistit nádobu na umletou kávu i na zrna. Existují speciální tablety a granuláty, které se vloží do mlýnku a umelou. Tím jej pročistí. K očištění mlecích kamenů ale může dobře sloužit např. kartáček. Některý dostanete jako příslušenství k nákupu mlýnku.
Supně mletí kávy podle druhu přípravy
- velmi jemné mletí- pro přípravu turecké kávy v džezvě
- jemné mletí- espresso
- středně hrubé mletí- moka konvička, aeropress
- hrubé mletí- filtrovaná káva
- velmi hrubé mletí- french press, clever dripper
Lucka