Potřebujeme:
Na salát:
- bílé zelí nebo ledový salát
- mrkev
- cibuli
- sůl
Na zálivku
- ocet
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání (30%)
- lžíce majonézy (není nutná)
- pepř
- třtinový cukr
Postup:
Zelí nebo ledový salát nakrájíme na tenčí plátky. Mrkev nastrouháme na hrubo a cibuli nakrájíme na drobno. Vše smícháme se dvěma špetkami soli. Pokud děláte coleslaw z bílého zelí, přidejte ještě další dvě špetky soli a nechcejte chvíli odstát, aby zelí pustilo šťávu. Tu potom slijeme.
Bokem v misce smícháme lžíci octa, asi polovinu kelímku lehce prošlehané smetany ke šlehání a můžeme přidat i vrchovatou lžíci majonézy. Dochutíme pepřem a cukrem. Poté zálivku důkladně smícháme s připraveným salátem. Coleslaw se hodí zejména ke smaženým masovým pokrmům (ryba, řízky apod.), ale výborný je také s pečivem.
Lucie