Kávová semena jsou plody kávovníku, proto je káva ovoce. Má tedy omezenou dobru trvanlivosti. Abychom zachovali její kvalitu, je třeba ji správně skladovat. Koupit si kvalitní, čerstvě praženou kávu, je prvním krokem k tomu, abychom si mohli vychutnat opravdu dobrý šálek kávy. Benefity správného uchování kávy jsou především tyto: neztrácí chuť, neztrácí aroma, nezvlhne, nenačichne od ostatních potravin.
Základní zásady správného uchování kávy
- Kupujte raději menší množství kávy tak, abyste ji zvládli spotřebovat co nejdříve. Větší balení vás vyjdou většinou levněji, ale pokud by vám káva měla doma ležet měsíc nebo déle, pak už ztrácí na kvalitě.
- Když kupujete kávu přímo v pražírně, určitě vám personál rád řekne, kdy byla káva upražena. Na obalu totiž najdete často jen datum balení nebo expirace. Ideální je pak kávu spotřebovat do čtyř týdnů od upražení.
- Nakupujte kávu ve vakuově uzavřených sáčcích nebo plechovkách. Výhodné jsou sáčky s jednostranně propustným ventilem. Plny, které se z kávy uvolní, mohou unikat ven, ale dovnitř se nic nedostane.
- Upraženým kávovým zrnům nesvědčí vzduch, světlo a vlhkost.
- Jakmile kávu pomelete, spotřebujte ji do 15 minut (pravidlo espresso 15)
- Kávu nenechávejte v otevřeném sáčku nebo plechovce. Pořiďte si speciální vakuovou dózu s kvalitním gumovým těsněním, která zabrání její oxidaci.
- Kávu skladujte při pokojové teplotě.
- Dejte pozor na častou změnu teploty, která způsobí kondenzaci vody. Kávu proto neuchovávejte v blízkosti trouby, sporáku, topení nebo rychlovarné konvice.
Lucka