Tyto šneky jsem zkoušela také s jinou náplní: použila jsem domácí nutellu. Mám v plánu je zkusit také s povidly. Počítejte s tím, že je potřeba nechat šneky přes noc kynout.
Potřebujeme:
- 250 ml polotučného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 500 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru (50 g je na náplň)
- špetku soli
- 1 vejce
- 160 g másla (polovina je na náplň)
- 2 lžičky
Postup:
- Do misky s vlažným mlékem rozdrobíme droždí a na chvíli odložíme bokem.
- Do větší mísy nasypeme mouku, 70 g cukru, špetku soli a dobře promícháme metličkou. Přidáme také mléko promíchané s droždím a vejce. Začneme vypracovávat těsto, do kterého postupně přidávám 80 g másla nakrájeného na kostky. Hněteme, dokud těsto není hladké a nelepí se. To bude trvat asi deset minut.
- Připravíme si náplň. Smícháme zbylé máslo (80 g), cukr (50 g) a skořici. Mícháme důkladně, dokud se všechny ingredience pořádně nepromíchají.
- Těsto rozkrojíme na dvě poloviny. Každou rozválíme na tenký obdélník, který potřeme připravenou náplní, a srolujeme jako palačinku. Roličku nakrájíme asi na 12 kousků. Ty pokládáme s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Plech se šneky zakryjeme potravinovou fólií a dáme kynout do lednice přes noc.
- Na druhý den vytáhneme plech z lednice, odstraníme fólii, šneky potřeme rozmíchaným vejcem a dáme péct na 210 stupňů po dobu asi 20 minut.

