Slané rohlíky

Pečete si vlastní pečivo? Spousta lidí dělá stále dokola chléb. Někdy je ale fajn upéct si i vlastní rohlíky, které budou výborné např. s domácí pomazánkou. Já mám nejraději pomazánku z tofu, kterou rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Potřebujeme:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého)
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 3 špetky soli
  • 60 ml rostlinného oleje

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do 100 ml teplého mléka nasypeme droždí a cukr, rozmícháme a zaprášíme moukou. Necháme asi deset minut odstát. Kvásek za tu dobu hezky poskočí.
  2. Ve větší míse smícháme mouku, sůl, olej a zbylých 200 ml mléka. Vmícháme také připravený kvásek a vyhněteme hladké těsto.
  3. Hotové těsto vložíme do mísy vymazané olejem, překryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut. Za tu dobu těsto nakyne a zvětší svůj objem asi o polovinu.
  4. Připravíme si pečicí papír na dva plechy. Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu postupně vyválíme plát, který krájíme na trojúhelníky. Ty zamotáme. Začínáme motat od nejdelší strany, poté stočíme rožky k sobě. Vzniknou hezké rohlíčky, které skládáme na plech. Necháváme mezi nimi trochu mezery. Potřeme je vodou a posypeme solí nebo kmínem. Necháme na plechu kynout alespoň 15 minut.
  5. Troubu rozehřejeme na 175 stupňů a pečeme asi 20 minut.
slané rohlíky

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *