Pečete si vlastní pečivo? Spousta lidí dělá stále dokola chléb. Někdy je ale fajn upéct si i vlastní rohlíky, které budou výborné např. s domácí pomazánkou. Já mám nejraději pomazánku z tofu, kterou rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Potřebujeme:
- 1/2 kg hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého)
- 300 ml polotučného mléka
- 1 lžičku cukru
- 3 špetky soli
- 60 ml rostlinného oleje
Postup:
- Nejdříve si připravíme kvásek. Do 100 ml teplého mléka nasypeme droždí a cukr, rozmícháme a zaprášíme moukou. Necháme asi deset minut odstát. Kvásek za tu dobu hezky poskočí.
- Ve větší míse smícháme mouku, sůl, olej a zbylých 200 ml mléka. Vmícháme také připravený kvásek a vyhněteme hladké těsto.
- Hotové těsto vložíme do mísy vymazané olejem, překryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut. Za tu dobu těsto nakyne a zvětší svůj objem asi o polovinu.
- Připravíme si pečicí papír na dva plechy. Těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu postupně vyválíme plát, který krájíme na trojúhelníky. Ty zamotáme. Začínáme motat od nejdelší strany, poté stočíme rožky k sobě. Vzniknou hezké rohlíčky, které skládáme na plech. Necháváme mezi nimi trochu mezery. Potřeme je vodou a posypeme solí nebo kmínem. Necháme na plechu kynout alespoň 15 minut.
- Troubu rozehřejeme na 175 stupňů a pečeme asi 20 minut.
