Slané špaldové muffiny se šunkou a sýrem

Super rychlý a jednoduchý recept na slané muffiny, který oceníte zejména tehdy, když nemáte doma vůbec žádné pečivo. Základem je těsto ze špaldové mouky, do kterého můžete přidat cokoli dle vlastní chuti. Já jsem vyzkoušela třeba variantu se šunkou, sýrem, olivami a trochou sušené cibulky. Pokud přidáte jen koření, vznikne pečivo, které se hodí např. k polévce, vaječné omeletě apod. Určitě vyzkoušejte!

Potřebujeme:

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • sezam
  • navíc: např. šunka, sýr, olivy, oregáno, kmín, sušená cibulka, slunečnicové semínko apod.

Postup:

Do mísy nasypeme mouku a rozmícháme v ní prášek do pečiva. Dále přidáme mléko, vejce, sůl a případně další ingredience jako je sušená cibulka, na kostky nakrájená šunka, sýr, olivy. Dobře promícháme. Těstem plníme košíčky na muffiny asi do 3/4 a nakonec posypeme sezamem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů po dobu 25 minut.

Muffiny jsem poprvé pekla v papírových košíčcích. Hned po upečení nešly od papíru odloupnout. Lépe to šlo až druhý den. Podruhé jsem je pekla v silikonových košíčcích, ze kterých šly ihned po upečení dobře vyloupnout. Takže rozhodně doporučuji silikonové formy. Pokud máte raději papírové, po vyloupnutí je můžete do nich klidně přemístit.

Také jsem experimentovala s moukou a napodruhé jsem použila 2/3 pohankové mouky a 1/3 ovesné mouky. Muffiny se opět povedly! Jen pozor na to, že pohanková mouka má svoji specifickou chuť, která nemusí vyhovovat každému. Raděj pohankovou mouku míchejte s jinou alespoň v poměru 1:1.

slané muffiny

špaldové slané muffiny

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *