Potřebujeme:
Těsto:
- 165 g celozrnné žitné mouky
- 85 g másla
- 1 vejce
- 30 ml vody
- 2 špetky soli
Náplň:
- 3 větší cibule
- 100 g uzeniny (slanina, šunka, klobása apod.)
- 100 g čedaru
- 3 vejce
- smetana ke šlehání
- sůl, pepř, případně čerstvé bylinky
- trocha oleje
Postup:
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a rukama vyhněteme vláčné těsto. Dáme jej do lednice a mezitím si připravujeme náplň. Na oleji osmaheme cibuli nakrájenou na plátky. Jakmile zesklovatí, přidáme na kousky nakrájenou uzeninu a osmahneme. Bokem v míse smícháme smetanu, vejce, sůl, pepř a nastrouhaný sýr. Do této směsi vmícháme osmahlou cibulku s uzeninou. Těsto z vytáhneme z lednice a vyválíme na plát tenčí než centimetr a vložíme do dortové zapékací formy vystlané pečicím papírem, zvýšíme okraje. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi deset minut na 170 stupňů. Poté na něj nalejeme náplňa upečeme do zlatova (dalších asi 20 min.).
Lucie