Šneci z kynutého těsta

Šneci z kynutého těsta se slaninou, sýrem, cibulkou nebo špenátem jsou skvělou svačinou. Často je peču z listového těsta, což je hodně rychlé, ale zato se dost drobí a na druhý den už nechutná moc dobře. Šneci z kynutého těsta jsou naopak výborní i druhý den, jsou sytí a nedrobí se. Pokud chcete, není problém je udělat i na sladko třeba se skořicovým cukrem, strouhanými jablky a mletými ořechy.

Potřebujeme:

  • asi 400 ml polotučného mléka
  • lžička cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1/2 kg hladké mouky
  • lžička soli
  • 50 ml oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 rajčatového protlaku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • slaninu
  • jarní cibulku
  • 200 g tvrdého sýru
  • vajíčko

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 150 ml teplého mléka, lžičku cukru a droždí. Promícháme, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi deset minut odpočívat.
  2. Bokem si do větší mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek a na okraje nasypeme sůl. Do důlku nalijeme olej, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pomoučíme jej a necháme odpočívat asi 45 minut na teplejším místě překryté čistou utěrkou.
  3. Prolisujeme česnek a smícháme jej s rajčatovým protlakem a olivovým olejem.
  4. Těsto rozkrojíme na 3 díly. Z každého vyválíme tenký plát, který potíráme připravenou salsou z protlaku, česneku a oleje. Horní polovinu plátu vždy posypeme strouhaným sýrem, nakrájenou jarní cibulkou a poklademe slaninou. Poté srolujeme a nakrájíme na kolečka asi 1.5 cm tlustá.
  5. Šneky naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a necháme ještě alespoň 15 minut odpočívat. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20- 25 minut dozlatova.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie Zábranská a mým velkým koníčkem je káva a kavárničení. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s nulovými znalosti této oblasti a s půjčkou. Obě kavárny se staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Na mém webu najdete najdete zkušenosti, které jsem nasbírat za několik let v oboru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *