Šneci z kynutého těsta se slaninou, sýrem, cibulkou nebo špenátem jsou skvělou svačinou. Často je peču z listového těsta, což je hodně rychlé, ale zato se dost drobí a na druhý den už nechutná moc dobře. Šneci z kynutého těsta jsou naopak výborní i druhý den, jsou sytí a nedrobí se. Pokud chcete, není problém je udělat i na sladko třeba se skořicovým cukrem, strouhanými jablky a mletými ořechy.
Potřebujeme:
- asi 400 ml polotučného mléka
- lžička cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 1/2 kg hladké mouky
- lžička soli
- 50 ml oleje
- 2 stroužky česneku
- 1/2 rajčatového protlaku
- 3 lžíce olivového oleje
- slaninu
- jarní cibulku
- 200 g tvrdého sýru
- vajíčko
Postup:
- Nejdříve si připravíme kvásek. Do misky dáme asi 150 ml teplého mléka, lžičku cukru a droždí. Promícháme, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi deset minut odpočívat.
- Bokem si do větší mísy dáme mouku, doprostřed uděláme důlek a na okraje nasypeme sůl. Do důlku nalijeme olej, zbytek mléka a kvásek. Vypracujeme hladké a vláčné těsto. Pomoučíme jej a necháme odpočívat asi 45 minut na teplejším místě překryté čistou utěrkou.
- Prolisujeme česnek a smícháme jej s rajčatovým protlakem a olivovým olejem.
- Těsto rozkrojíme na 3 díly. Z každého vyválíme tenký plát, který potíráme připravenou salsou z protlaku, česneku a oleje. Horní polovinu plátu vždy posypeme strouhaným sýrem, nakrájenou jarní cibulkou a poklademe slaninou. Poté srolujeme a nakrájíme na kolečka asi 1.5 cm tlustá.
- Šneky naskládáme na plech, potřeme vajíčkem a necháme ještě alespoň 15 minut odpočívat. Poté pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20- 25 minut dozlatova.
