Potřebujeme:
Těsto:
- 200 g špaldové mouky (lze použít i jinou, např. celozrnnou žitnou apod.)
- 100 g másla
- 1 dl vody
- špetka soli
Náplň:
- 1 balíček mraženého listového špenátu
- 2 sroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 zakysaná smetana
- 4 lžíce strouhaného sýra (např. mozzarella, čedar apod.)
- 2 vejce
- 100 g šunky
- sůl, pepř
Postup:
Z mouky, másla, soli a vody uhněteme vláčné a měkké těsto. Vodu přidáváme podle potřeby. Těsto uložíme do lednice a připravíme náplň. Na másle krátce osmahneme na malé kousky nakrájený česnek a přidáme povolený špenát (alespoň půl hodiny vytažený z mrazáku), prohřejeme a přidáme zakysanou smetanu. Osolíme, opepříme a dusíme ještě několik minut. Necháme vychladnout a poté vmícháme vejce, strouhaný sýr a na kousky nakrájenou šunku.
Koláčovou formu vymažeme máslem, vysypeme moukou a přidáme rozválené těsto, zvýšíme okraje. Propícháme jej vidličkou a dáme předpéct na deset minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Poté na těsto vlijeme náplň a pečeme ještě zhruba 30 minut. Hotový quiche necháme chvíli vychladnout a podáváme.
Lucie