Studené kávové nápoje

V teplém letním období dává spousta z nás přednost studeným kávovým nápojům. Zatímco nenáročný kávomilec si bohatě vystačí s ledovým caffe latte nebo espressem na ledu, náročnější člověk nechce přijít o skvělý chuťový zážitek, který nabízí espresso či filtrovaná káva v její teplé podobě. Nastává otázka, proč jsou ledové kávové nápoje ochuzené o ovocnou, jiskřivou, šťavnatou chuť a výraznou aciditu. A je možné je připravit tak, abychom se o tyto chuťové vjemy neochudili?

Připravte si oblíbenou kávu metodou V60 nebo aeropress (ideálně trochu silnější, aby po rozředění ledem nebyla moc vodová). Polovinu vypijte teplou. Druhou polovinu vypijte s ledem. Jaký je mezi těmito kávami rozdíl? Káva, kterou jsme zchladili ledem, je chuťově plochá a fádní, zatímco v teplé kávě můžete cítit např. ovoce nebo citrusy. Proč tomu tak je? Led v kávě tlumí senzorické vjemy. Esenciální složky jsou utlumeny a my podchlazenou kávu hodnotíme pouze chutí.

Zde jsou možnosti, jak si připravit studenou kávu tak, abychom z ní měli co největší požitek.

  • Studený filtr lze ideálně připravit tak, že jej uděláme koncentrovanější. Zjemníme mletí, aby polovina objemu vody protekla ve stejným čase jako celý objem vody. Pokud použijeme 25 g namleté kávy, v čase 2:30 bychom měli ideálně získat zhruba 200 ml. nápoje (oproti běžným 400 ml). Potom můžeme postupně přidávat led a průběžně ochutnávat.
  • V případě, že se rozhodnete pro aeropress (obrácená metoda), není potřeba manipulovat s hrubostí mletí. O délce extrakce tady rozhodujete sami. Použijeme tedy pouze polovinu vody. Poté opět postupně přidáváme led.
  • Další variantou je, že si filtrovanou kávu připravíme tak, jak jsme zvyklí, a poté je zchladíme nikoli pomocí ledu, ale umístěním nádoby s kávou do studené lázně.
  • Vyzkoušejte kávu připravenou metodou cold brew. Pro přípavu cold brew používáme studenou vodu. Látky obsažené v kávě se tedy uvolňují pomaleji, proto je třeba prodloužit dobu extrakce. Nečekejte, že dosáhnete často žádané kyselosti jako u filtrované kávy připravené za tepla. Cold brew bude spíše sladké s nižší aciditou. Návod, jak připravit cold brew, najdete pod odkazem.

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *