Při pražení kávy probíhají v kávových zrnkách fyzické a chemické změny v důsledku působení vysoké teploty. Kávová zrna nabývají objem a ztrácí vlhkost. Mění se jejich barva z původní světle zelené na hnědou. Kávu lze upražit na různé stupně pražení. Zjednodušeně řečeno mohou být zrna světle pražená, středně pražená, tmavě pražená nebo zcela upražená. Každá odrůda kávy může chuťově vyniknout při jiném stupni pražení. Platí ale, že čím tmavěji je káva upražená, tím víc ztrácí na zrna na kvalitě.
Stupně pražení
1. light Cinnamon
Kávové zrno má velmi světlou hnědou barvu, výraznou kyselost, chuť připomíná toastový chléb.
2. Cinnamon
Zrno je světle hnědé, kyslost stále výrazná.
3. New England
Zrno je světle hnědé, přetrvává kyselá chuť. Při tomto stupni pražení dochází k tzv. prvním cracku (puknutí kávového zrna)
4. American, Light City
Zrno má o něco tmavší, ale stále světle hnědou, barvu. Chuť je sladčí, končí prní crack.
5. City Plus, Medium
Zrno je středně hnědé barvy, lze cítít několik důležitých chutí najednou.
6. Full City
Zrno má středně hnědou barvu, na povrchu už se objevují vysrážené oleje, sladké a hořké tóny v chuti.
7. Light French, Viennese
Zrno je tmavě hnědé, má více olejových skvrn na povrchu, chuť je hořko-sladká s karamelovými tóny, absence kyselosti.
8. French
Tmavě hnědá zrna, která jsou výrazně mastná, spálené tóny.
9. Italian
Velmi tmavá kávová zrna (hnědo-černá), spálené tóny.
10. Spanish
Kávová zrna mají téměř černou barvu, jsou pokrytá olejovou vrstvou, chuť je hořká, spálená.
Čeští zákazníci kaváren (snad po vzoru Italů) dávají přednost spíše zcela upražené kávě a z ní připravenému espressu. Taková káva již nemá aciditu, převládá hořkost. Američané mají zase raději světle praženou překapávanou kávu.
Lucie