Stupně pražení kávy

Při pražení kávy probíhají v kávových zrnkách fyzické a chemické změny v důsledku působení vysoké teploty. Kávová zrna nabývají objem a ztrácí vlhkost. Mění se jejich barva z původní světle zelené na hnědou. Kávu lze upražit na různé stupně pražení. Zjednodušeně řečeno mohou být zrna světle pražená, středně pražená, tmavě pražená nebo zcela upražená. Každá odrůda kávy může chuťově vyniknout při jiném stupni pražení. Platí ale, že čím tmavěji je káva upražená, tím víc ztrácí na zrna na kvalitě.

Stupně pražení

1. light Cinnamon

Kávové zrno má velmi světlou hnědou barvu, výraznou kyselost, chuť připomíná toastový chléb.

2. Cinnamon

Zrno je světle hnědé, kyslost stále výrazná.

3. New England

Zrno je světle hnědé, přetrvává kyselá chuť. Při tomto stupni pražení dochází k tzv. prvním cracku (puknutí kávového zrna)

4. American, Light City

Zrno má o něco tmavší, ale stále světle hnědou, barvu. Chuť je sladčí, končí prní crack.

5. City Plus, Medium

Zrno je středně hnědé barvy, lze cítít několik důležitých chutí najednou.

6. Full City

Zrno má středně hnědou barvu, na povrchu už se objevují vysrážené oleje, sladké a hořké tóny v chuti.

7. Light French, Viennese

Zrno je tmavě hnědé, má více olejových skvrn na povrchu, chuť je hořko-sladká s karamelovými tóny, absence kyselosti.

8. French

Tmavě hnědá zrna, která jsou výrazně mastná, spálené tóny.

9. Italian

Velmi tmavá kávová zrna (hnědo-černá), spálené tóny.

10. Spanish

Kávová zrna mají téměř černou barvu, jsou pokrytá olejovou vrstvou, chuť je hořká, spálená.

Čeští zákazníci kaváren (snad po vzoru Italů) dávají přednost spíše zcela upražené kávě a z ní připravenému espressu. Taková káva již nemá aciditu, převládá hořkost. Američané mají zase raději světle praženou překapávanou kávu.

káva

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *