Co je tibetská kefírová houba?
Tibetská houba (zvaná též tibeťanka nebo kefírovka) vypadá jako bílá až nažloutlá houba, ale houba to není. Jedná se o společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek. Vypadá podobně jako nadrobený květák. Lidé z Tibetu ji znají a používají už několik tisíc let. Od pradávna díky ní fermentovali mléko, které poté mohli uchovávat mimo lednici a bylo lépe stravitelné pro organismus. Všimli si také pozitivních účinků kefíru na zdraví. Velkou výhodou tibetské houby je, že mikroorganismy, které ji tvoří, se živí mléčnou laktózou. Pokud tedy trpíte intolerancí na laktózu, můžete houbu také konzumovat.
Účinky tibetské houby
Říká se, že dokáže rozkládat cholesterol v cévách a regulovat krevní tlak. Působí preventivně proti infarktu a pečuje o naše ledviny, slinivku, žlučník či játra. Pomáhá odkyselit organismus, má velmi příznivý vliv na trávicí trakt a pročišťuje játra. Další výhodou je obsah vitamínu B12 a kyseliny listové. Pravidelné pití kefíru může pomoci detoxikovat váš organismus. Kefír můžete používat také jako pleťovou masku nebo jej přidávat do koupelí.
Jak si připravit kefír z tibetské houby
Základ je pořídit si tibetskou houbu. Můžete ji zakoupit třeba v internetových obchodech, nebo požádat někoho známého, kdo ji používá a rozmnožila se mu. Když si ji necháte zaslat poštou, nemusíte mít strach, že uhyne. V nádobě s vodou či mlékem vydrží několik dní. Používáme zhruba 3 lžičky houby na půl litru čerstvého mléka. Houbu jednoduše vložíte do nádoby a zalijete mlékem. Trochu promícháte. Poté necháte jeden den odstát a scedíte. Po jednom dni má nápoj nakyslou chuť a je hustý. Nikdy nepoužívejte k manipulaci s kefírem kovové předměty. Použijte skleněnou, plastovou či dřevěnou nádobu, rovněž lžíci k promíchání. Jakmile vzniklý kefír scedíte, houbu, která vám zůstala v sítu, propláchněte studenou vodou a můžete ihned založit další kefír. Doporučuje se po dobu dvaceti dní konzumovat kefír vždy večer před spaním jako poslední jídlo/pití dne. Po dvaceti dnech si dejte desetidenní přestávku. Houbu ale nezapomeňte skladovat opět v mléce a proplachovat. Pokud budete kefír připravovat v lednici, celý proces bude trvat minimálně tři dny. Při pokojové teplotě je rychlejší.
Tibetská houba, kterou budete pravidelně používat, zvětšuje svůj objem. Jakmile bude jednou tak velká, můžete jednu polovinu někomu darovat. Pokud by vám časem začala houba černat, rozloupejte ji a zkontrolujte, jak vypadá uvnitř. Když bude uvnitř ještě bílá, můžete tmavé části odstranit a bílé nadále používat.
Lucie