Pořebujeme:
- tabulku a půl (150 g) hořké čokolády
- 40 ml kávy
- 12 dlouhých piškotů
- 2 lžičky rozpustné kávy
- 5 kapek vanilkového extraktu
- termix s příchutí vanilky (případně vaničku mascarpone)
- papírové košíčky
- 30 ml smetany nebo mléka
- sáček
- na posypání sušené ovoce nebo oříšky
Postup:
Připravíme kávu o objemu okolo 40 ml. Pokud nemáte k dispozici kávovar, nahraďte rozpustnou kávou. Kávu nalijeme do misky a přsypeme 100 g nalámané čokolády. Mícháme, dokud se čokoláda v kávě zcela nerozpustí. Můžeme si pomoci vodní lázní, příp. dát na chvíli do mikrovlnné trouby. Piškoty rozdrtíme na strouhanku: vložíme je do pevného sáčku a rozklepeme paličkou na maso. K rozdrceným piškotům vmícháme čokoládu s espressem, přidáme dvě lžičky rozpustné kávy, vanilkový extrakt a termix. Důkladně rozmícháme, aby vzniklo těsto. Z těsta tvarujeme kuličky, které vkládáme do malých papírových košíčků. Zbylých 50 g čokolády nalámeme na kousky, zalijeme smetanou a dáme na třicet vteřin do mikrovlnné trouby. Poté mícháme, dokud se čokoláda ve smetaně zcela nerozpustí. Rozpuštěnou čokoládu nalijeme do sáčku, ustřihneme rožek a pralinky poléváme čokoládou. Nakonec je posypeme třeba nasekanými oříšky. Skladujeme v lednici.
Lucie