Tvarohový koláč s jablky

Tento koláč je jednoduchý a moc dobrý. Zároveň obsahuje hodně bílkovin. Příprava vám zabere zhruba 35 minut. Když nahradíte alespoň část cukru jiným sladidlem, nemusíte mít výčitky, ani když slupnete hned tři kousky. Já jsem například použila do těsta erythritol. Většinou jím nahradím alespoň část cukru. Místo medu pak používám čekankový sirup.

Na těsto potřebujeme:

  • 200 g mouky (použila jsem 100 g špaldové a 100 g ovesné)
  • 40 g ghí (lze nahradit obyčejným máslem)
  • 50 g erythritolu (nebo cukru)
  • 2 žloutky
  • trochu vody

Na náplň potřebujeme:

  • 2 bílky
  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • 70 g cukru
  • 4 středně velká jablka
  • lžičku skořice
  • lžíci pudinkového prášku

Postup:

  1. V míse smícháme všechny suroviny na těsto: mouku, ghí, cukr a žloutky. Vody přidáme pouze tolik, aby vzniklo hladké a pevné těsto, které budeme později strouhat. Přidala jsem jí asi 3 lžíce. Hotové těsto uložíme do lednice na 15 minut, aby trochu ztuhlo a lépe se strouhalo.
  2. Bílky vyšleháme do pěny a vmícháme k nim tvaroh a cukr. Tuto směs si prozatím odložíme bokem.
  3. Jablka nastrouháme na jemno a vymačkáme z nich šťávu. K tomu můžete použít např. jemné sítko nebo plátno. Smícháme je se skořicí a pudinkem.
  4. Z lednice vytáhneme těsto, rozdělíme ho na polovinu a jednu polovinu nastrouháme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem.
  5. Na strouhané těsto nalijeme tvarohovou směs a poklademe ji jablky.
  6. Nahoru nastrouháme druhou polovinu těsta a dáme koláč péct na zhruba 40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Když je koláč upečený, bude hezky dozlatova. Pokud zkoušíte špejlí, zda je hotový, tvaroh se na ni bude trochu lepit, ale po vytažení z trouby stačí nechat vychladnout a půjde hezky krájet.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.