Tento koláč chutná velmi podobně jako moravské koláče z kynutého těsta. Pokud na ně máte chuť, ale nechce se vám do obchodu na droždí, tak neváhejte a vyzkoušejte ho. U nás měl velký úspěch. Množství je uvedeno na středně velkou dortovou formu.
Na těsto potřebujeme:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 1/2 hrnku polotučného mléka
- 5 lžic oleje
- 1 vejce
Na náplň potřebujeme:
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 1 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového pudinku
- asi 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku povidel
Postup:
- Nejdříve připravíme těsto. Důkladně promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Potom přidáme mléko, olej, vejce a mícháme, dokud nevznikne jemné tekuté těsto. Odložíme si ho bokem.
- Připravíme si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a mléko tak, aby tato směs byla podobně hustá jako těsto.
- Polovinu těsta nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Dobře ho rozetřeme do krajů. Na něj pak rovnoměrně nalijeme připravenou tvarohovou náplň a na ni lžičkou klademe povidla. Moje povidla byla trochu řidší, takže jsem je rozmíchala a nalila na tvarohovou vrstvu.
- Nakonec na tvaroh a povidla nalijeme zbytek těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Bude to trvat okolo 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto dobře upečené. Pokud se na ni nelepí, koláč je hotový. Po vychladnutí ho můžeme nakrájet.

