Tvarohový koláč s povidly

Tento koláč chutná velmi podobně jako moravské koláče z kynutého těsta. Pokud na ně máte chuť, ale nechce se vám do obchodu na droždí, tak neváhejte a vyzkoušejte ho. U nás měl velký úspěch. Množství je uvedeno na středně velkou dortovou formu.

Na těsto potřebujeme:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku polotučného mléka
  • 5 lžic oleje
  • 1 vejce

Na náplň potřebujeme:

  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • asi 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku povidel

Postup:

  1. Nejdříve připravíme těsto. Důkladně promícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Potom přidáme mléko, olej, vejce a mícháme, dokud nevznikne jemné tekuté těsto. Odložíme si ho bokem.
  2. Připravíme si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a mléko tak, aby tato směs byla podobně hustá jako těsto.
  3. Polovinu těsta nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Dobře ho rozetřeme do krajů. Na něj pak rovnoměrně nalijeme připravenou tvarohovou náplň a na ni lžičkou klademe povidla. Moje povidla byla trochu řidší, takže jsem je rozmíchala a nalila na tvarohovou vrstvu.
  4. Nakonec na tvaroh a povidla nalijeme zbytek těsta a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Bude to trvat okolo 45 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto dobře upečené. Pokud se na ni nelepí, koláč je hotový. Po vychladnutí ho můžeme nakrájet.

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.