S cílem dosáhnout vyrovnané a vyvážené chuti kávy si výrobci tvoří pro konečného spotřebitele směsi. Když si půjdete do kavárny na espresso, ve většině případů vám jej připraví právě ze směsi, která by měla mít v rovnováze sladkost, kyselost i hořkost. Jednodruhové kávy mívají kavárny někdy také v nabídce, ale připravují je většinou alternativní metodou (french press, dripper apod.).
Prostřednictvím tvořením směsí lze dosáhnout toho, že káva jedné značky má takový chuťový profil, na jaký je zákazník zvyklý a jaký očekává. Cílem je dosáhnout chuti a aroma kávy, které mohou být opakovaně použity. Receptura směsi je navržena podle požadavků a preferencí konzumentů z určité země nebo oblasti. Někteří spotřebitelé mají rádi výraznou chuť i aroma, jiným vyhovuje kyselost nebo jemná chuť. Receptura se musí neustále přizpůsobovat, protože kvalita každé úrody kávy je jiná.
Příprava směsí není vůbec jednoduchá. Je to složitý proces, který provádí kávový odborníci. Chce to hodně zkušeností a znalostí. Jednotlivé kávy, ze kterých se tvoří směs, jsou pražívány zvlášť. Každá káva se většinou praží do jiného stupně. Následně se smíchají. Směs může být tvořena ze dvou a více druhů arabikc nebo smícháním kávy arabica a robusta (a to v poměru 60:40 až 95:5). Robusta je levnější a méně kvalitní. Do směsí se přidává nejčastěji za účelem snížení ceny. Dodává výsledné směsi hořkost, kterou oceňují zejména Italové. Směsi se, narozdíl od jednodruhových káv, více hodí k přípravě espressa a dalších kávových nápojů založených na espressu. V poslední době roste více obliba směsí z arabic. Možností, jak jednotlivé druhy arabik kombinovat a v jakém poměru, je nespočet. Některé chuťové vlastnosti káv se navzájem doplňují, jedna zdruhou zvýrazňují nebo zjemní. Směs by proto měla být lahodné a vyvážené chuti.
Lucie