Jednou z možností přípravy filtrované kávy je použití přístroje s názvem Vacuum pot (siphon brewer). Možná vypadá na první pohled jako součást výbavy laboratoře, ale nenechejte se zmást. Lze v něm připravit opravdu výbornou kávu a celý proces vypadá efektivně.
Vacuum pot je tvořen dvěma skleněnými nádobami z varného skla, které jsou spojeny trubicí s filtrem. Fitr může mít buď skleněný (není potřeba jej vyměňovat), nebo lze použít papírový či látkový. Vacuum pot funguje na principu roztažnosti plynů, přetlaku a podtlaku. Kromě Vacuum potu budete pro přípravu kávy potřebovat i lihový nebo propanbutanový hořák.
Nejznámější jsou vacuum poty firmy Hario, které seženete od 1800 kč i s hořákem. Výhodou je, že pokud se vám některá část rozbije, můžete si koupit náhradní díl. K přípravě kávy ve vacuum potu budete ještě dále potřebovat mlýnek na kávu a stopky (stačí hodinky). Jak připravit kávu ve vacuum potu?
Postup:
- Spodní nádobu naplníme téměř celou vodou. Postavíme ji nad kahan
- Po chvíli je voda vytlačena ze spodní baňky trubicí do horní nádoby. Ve spodní nádobě vzniká vakuum
- Jakmile se všechna voda dostane do horní nádoby, přisypeme umletou kávu na středně hrubo (60 g kávy/1 l vody)
- Kávu louhujeme 1-2 minuty a mícháme dřevěnou hůlkou, aby byla rovnoměrně namočená
- Vypneme ohřev vody (kahan) a vylouhovaná káva začíná přefiltrovávat do spodní nádoby
Lucie