Tento úžasný zákusek vznikl naprosto spontánně díky tomu, že jsem v potravinách Marks & Spencer koupila několik plechovek úžasného kokosového krému. Myslela jsem, že se jedná o kokosovou smetanu, ale když jsem plechovku otevřela, zjistila, že je uvnitř skvělý tuhý krém. Na základ, korpus, jsem pak použila pistácie, které vypadají skvěle, protože jsou zelené. Na fotografii to bohužel moc vidět nejde, protože zákusek jsme snědli, než jsem ho stihla pořádně vyfotit na denním světle. Kombinace hořké čokolády, datlí a skořice je taky úžasná… Tak vyzkoušejte.
Potřebujeme:
(do formy 17 x 12 cm)
základ:
- 70 g loupaných nepražených pistácií
- 70 g datlí
- hrst nepražených kešu ořechů
- půl lžičky mleté skořice
- 50 g nastrouhané hořké čokolády (použila jsem s 85 % kakaa)
- lžíci rýžového sirupu (nebo jiného sladidla)
- lžíci kokosového oleje
krém:
- plechovku kokosového krému (použila jsem z Marks & Spencer)
posyp:
- asi 2 lžíce rostlinného mléka (použila jsem ovesné)
- 3 čtverečky hořké čokolády
- půl lžičky mleté skořice
- 4 větší datle
Postup:
Nejprve vytvoříme korpus. Rozmixujeme pistácie, datle a kešu společně se skořicí, rýžovým sirupem, kokosovým olejem, případně i s čokoládou (tu můžeme ale přidat až nakonec, nastrouhanou). Vzniklá hmota hezky drží tvar. Pokud by byla příliš sypká, stačí přidat víc mixovaných datlí nebo rozpuštěného kokosového oleje. Hmotu natalačíme do formy. Na ni navrstvíme kokosový krém. Kokosový krém posypeme skořicí, poklademe na tenké pásky nakrájenými většími datlemi a zalejeme čokoládou rozpuštěnou v mléce (rozpustíme buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni). Necháme několik hodin tuhnout v lednici a poté krájíme a servírujeme.
Lucie