Vegan řez s kokosovým krémem

Tento úžasný zákusek vznikl naprosto spontánně díky tomu, že jsem v potravinách Marks & Spencer koupila několik plechovek úžasného kokosového krému. Myslela jsem, že se jedná o kokosovou smetanu, ale když jsem plechovku otevřela, zjistila, že je uvnitř skvělý tuhý krém. Na základ, korpus, jsem pak použila pistácie, které vypadají skvěle, protože jsou zelené. Na fotografii to bohužel moc vidět nejde, protože zákusek jsme snědli, než jsem ho stihla pořádně vyfotit na denním světle. Kombinace hořké čokolády, datlí a skořice je taky úžasná… Tak vyzkoušejte.

Potřebujeme:

(do formy 17 x 12 cm)

základ:

  • 70 g loupaných nepražených pistácií
  • 70 g datlí
  • hrst nepražených kešu ořechů
  • půl lžičky mleté skořice
  • 50 g nastrouhané hořké čokolády (použila jsem s 85 % kakaa)
  • lžíci rýžového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • lžíci kokosového oleje

krém:

  • plechovku kokosového krému (použila jsem z Marks & Spencer)

posyp:

  • asi 2 lžíce rostlinného mléka (použila jsem ovesné)
  • 3 čtverečky hořké čokolády
  • půl lžičky mleté skořice
  • 4 větší datle

Postup:

Nejprve vytvoříme korpus. Rozmixujeme pistácie, datle a kešu společně se skořicí, rýžovým sirupem, kokosovým olejem, případně i s čokoládou (tu můžeme ale přidat až nakonec, nastrouhanou). Vzniklá hmota hezky drží tvar. Pokud by byla příliš sypká, stačí přidat víc mixovaných datlí nebo rozpuštěného kokosového oleje. Hmotu natalačíme do formy. Na ni navrstvíme kokosový krém. Kokosový krém posypeme skořicí, poklademe na tenké pásky nakrájenými většími datlemi a zalejeme čokoládou rozpuštěnou v mléce (rozpustíme buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni). Necháme několik hodin tuhnout v lednici a poté krájíme a servírujeme.

vegan dort

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *