Rychlý recept na muffiny, který lze libovolně obměňovat. Hodí se kdykoli, když není k dispozici trouba a přesto máte chuť na sladké pečivo. Použila jsem bezlepkové mouky, pohankovou a kokosovou. Můžete ale použít jakoukoli jinou mouku, která vám vyhovuje. Klidně i obyčejnou polohrubou pšeničnou. Totéž platí o slazení. Použila jsem kokosový cukr (je hodně drahý), ale můžete dát třeba třtinový, případně stévii, med apod. Výběr rostlinného mléka opět záleží na vaší volbě. I polevu si lze vymyslet vlastní. Když si připravíte lahodný krém, z muffinů mohou být rázem cupcakes…
Potřebujeme (na 4 ks):
Na těsto:
- 2 lžíce pohankové celozrnné mouky
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1 a 1/3 lžíce kokosového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky skořice
- několik kapek vanilkového aroma
- 7 lžic rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
- 4 lžíce rostlinného oleje (např. řepkový)
- kousky hořké čokolády (nebo oříšky)
Poleva:
- hořkou čokoládu (dle vašich preferencí)
- 2 lžíce rostlinného mléka (např. rýžové)
- nepražené kešu oříky
Postup:
V míse smícháme nejdříve všechny sypké ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici. Doprostřed přilejeme mléko, olej a vanilkové aroma. Vmícháváme pomalu do sypké části, až se vytvoří těsto, které by mělo být spíše tekuté, ale ne příliš. Pokud se vám zdá husté, přidejte mouku, v opačném případně zase mléko. Nakonec přisypeme kousky hořké čokolády.
Těsto nalejeme do silikonových forem na muffiny (ne do papírových!) do 3/4 výšky a dáme péct do mikrovlnné trouby při výkonu 700 W na 3 a půl minuty. Vytáhneme, necháme vychladnout.
Polevu připravíme tak, že do misky nalejeme 2 lžíce rýžového mléka a přidáme nalámanou čokoládu (asi 6 čtverečků). Na 30 vteřin ohřejeme v mikrovlnné troubě, poté mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí (lze přisypat ještě kakao). Navrstvíme na muffiny a ozdobíme oříšky.