Veganské bezlepkové muffiny do mikrovlnné trouby

Rychlý recept na muffiny, který lze libovolně obměňovat. Hodí se kdykoli, když není k dispozici trouba a přesto máte chuť na sladké pečivo. Použila jsem bezlepkové mouky, pohankovou a kokosovou. Můžete ale použít jakoukoli jinou mouku, která vám vyhovuje. Klidně i obyčejnou polohrubou pšeničnou. Totéž platí o slazení. Použila jsem kokosový cukr (je hodně drahý), ale můžete dát třeba třtinový, případně stévii, med apod. Výběr rostlinného mléka opět záleží na vaší volbě. I polevu si lze vymyslet vlastní. Když si připravíte lahodný krém, z muffinů mohou být rázem cupcakes…

Potřebujeme (na 4 ks):

Na těsto:

  • 2 lžíce pohankové celozrnné mouky
  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 a 1/3 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • několik kapek vanilkového aroma
  • 7 lžic rostlinného mléka (použila jsem rýžové)
  • 4 lžíce rostlinného oleje (např. řepkový)
  • kousky hořké čokolády (nebo oříšky)

Poleva:

  • hořkou čokoládu (dle vašich preferencí)
  • 2 lžíce rostlinného mléka (např. rýžové)
  • nepražené kešu oříky

Postup:

V míse smícháme nejdříve všechny sypké ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici. Doprostřed přilejeme mléko, olej a vanilkové aroma. Vmícháváme pomalu do sypké části, až se vytvoří těsto, které by mělo být spíše tekuté, ale ne příliš. Pokud se vám zdá husté, přidejte mouku, v opačném případně zase mléko. Nakonec přisypeme kousky hořké čokolády.

Těsto nalejeme do silikonových forem na muffiny (ne do papírových!) do 3/4 výšky a dáme péct do mikrovlnné trouby při výkonu 700 W na 3 a půl minuty. Vytáhneme, necháme vychladnout.

Polevu připravíme tak, že do misky nalejeme 2 lžíce rýžového mléka a přidáme nalámanou čokoládu (asi 6 čtverečků). Na 30 vteřin ohřejeme v mikrovlnné troubě, poté mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí (lze přisypat ještě kakao). Navrstvíme na muffiny a ozdobíme oříšky.

vegan muffiny

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *