Podle následujícího receptu jsou cookies sušenky úžasně měkké a dlouho vydrží. Pokud vám vadí pohanková mouka, která má určitou svoji typickou chuť, použijte jinou, nebo uberte její množství. Mám vyzkoušeno, že lze použít různé druhy mouky, takže záleží jen na vás. Hodně se mi při pečení cookies osvědčuje celozrnná žitná mouka. V případě, že se rozhodnete pro pšeničnou, doporučuji dát polovinu dávky polohrubé a polovinu hladké. Dále jsem použila domácí arašídové máslo, jehož výroba je jednoduchá a vyjde vás levněji než kupované. Do cookies sušenek můžete dále přidávat různá semínka (slunečnicové, sezamové, dýňové apod.) nebo také na kousky nalámanou čokoládu.
Potřebujeme:
- 2 hrnky mouky (použila jsem pohankovou a žitnou 1:1)
- 3/4 hrnku třtinového nerafinovaného cukru
- 2 čaj. lžičky prášku do pečiva
- 1 čaj. lžičku mleté skořice
- 1/2 čaj. lžičky soli
- 1/2 hrnku domácího arašídového másla
- 1/2 hrnku rostlinného mléka (použila jsem domácí kokosové mléko)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje (použila jsem slunečnicový) nebo polovinu veganského margarínu
Postup:
V míse důkladně promícháme mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a skořici. Tuto sypkou směs nahrneme do stran mísy, uprostřed vytvoříme důlek a do něj vlijeme mléko, olej a přidáme arašídové máslo. Postupně vmícháváme do sypké části těsta. Vytvarujeme kuličky, naskládáme na pečicí papír a rozplácneme pomocí prstů nebo vidličky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.
Lucie
Dobrý den, jak prosím sušenky skladujete? Teď jsem je upekla, jsou výborné. Je lepší je mít v lednici, nebo mimo lednici? Počítám, že je budeme jíst postupně třeba měsíc. Tak aby zároveň vydržely křehké, ale nezkazily se.
děkuji Lenka
Dobrý den, osvědčilo se mi skladovat v plastové krabičce vyložené ubrousky, které mohou zachytit případnou vlhkost. Neskladuji sušenky v lednici, ale ideálně třeba ve spíži nebo v ložnici, kde je teplota o něco nižší.