Voda jako základ pro přípravu dobré kávy

Vzhledem k tomu, že voda je základem jakkoli připravené kávy, je nutné dbát na její kvalitu. Špatná voda ovlivní negativně chuť kávy, nehledě na to, že pokud vlastníte kvalitní kávovar a neřešíte, jakou vodu si do něj pustíte, můžete se vám brzy zničit.

Základem je, aby voda, použitá k přípravě kávy, byla především čistá a nebyla vroucí.

  • Jedním z problémů je tvrdost vody. Znáte ty mapy, které se někdy vytvoří na hladině čaje či kávy? Nebo bílý povlak uvnitř rychlovarné konvice? Právě to způsobuje tvrdá voda. Pokud tvrdou vodu pouštíte do kávovaru a nijak ji neupravujete, nebo kávovar pravidelně a poctivě nečistíte, brzy se uvnitř vytvoří vodní kámen. Káva kvůli němu nebude chutnat dobře a přístroj navíc může přestat fungovat. K domácí přípravě kávy používejte vodu filtrovanou. Existují např. filtrační konvice (známá konvice Brita) nebo filtry, které se nasazují přímo na vodovodní kohoutek. Dokáží z vody odstranit mimo jiné i chlór a případný zápach. Každá kavárna vlastní filtr nebo změkčovač vody (dnes už ne tolik oblíbený), který vodu upraví, než se dostane do kávovaru. Opravdoví kávový fajnšmekři upravují vodu také reverzní osmózou, čímž z ní odstraní rozpuštěné látky v různém měřítku. Čím méně se jich totiž ve vodě nachází, tím více chutí můžeme v kávě objevovat.
  • Pomůže rozbor vody. V různých městech je různá voda. Někde horší, někde lepší. Je určitě žádoucí nechat si udělat rozbor vody, obzvlášť pokud máte pocit, že voda u vás doma/v  kavárně nemá vhodné složení. Testery a měřiče vody si můžete zakoupit, nebo si objednat odborníka.
  • Dbejte také vždy na teplotu vody. Ať už připravujete kávu jakkoli (i v případě rozpustné), nikdy ji nezalévejte vroucí vodou, která ji spálí. Většinou se doporučuje používat k přípravě kávy vodu o teplotě okolo 92 stupňů. Ani o espresso byste si nikdy neměli popálit jazyk. Při přípravě filtrované kávy můžeme experimentovat i s nižší teplotou.

Tipy:

  1. Pokud máte možnost brát vodu ze studánky, využijte toho. Ve studánkách je často nejlepší voda. Poznáte to mnohdy okamžitě, jakmile vodu ochutnáte. Berte ji ale pouze ze studánek, u kterých jste si jisti.
  2. Levné řešení, jak odstranit chlór z vody, je nechat ji několik hodin odstát.
  3. K přípravě kávy se doporučuje voda s hodnotou pH7, neutrální. Nižší pH než 6.5 může způsobit kyselejší espresso a vyšší pH je zase zapříčiněno tvrdou vodou. Espresso pak může být zbytečně moc hořké.

Lucie

About kavovezrno

Jmenuji se Lucie a mým velkým koníčkem je káva, navštěvování kaváren a restaurací, pečení i vaření. Svoji první kavárnu jsem otevřela v roce 2014 v malém městě na Jižní Moravě. Přišla jsem k ní doslova jako slepý k houslím. Bez jakéhokoli očekávání a ambic. Druhou kavárnu jsem začala provozovat o čtyři roky později v Brně. Začínala jsem s půjčkou a nulovými znalostmi z této oblasti. Obě kavárny se nicméně staly úspěšnými a hojně navštěvovanými. Hlavním tématem mého webu je tedy káva a jídlo. Můj blog slouží především jako moje vlastní online kuchařská kniha. Když se mi něco povede, zapíšu si recept, abych se pak k němu mohla příště vrátit. Budu ráda, když se tady budete inspirovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *